Veel mensen hebben tijdens hun vakantie last van insecten tijdens het slapen. Als je even…

Vliegen op je eten? Een vliegenkap helpt!
Wanneer een vlieg op je eten ziet, wapper je vaak met je handen en eet je het nog op. Eigenlijk is dit niet verstandig, op deze manier kunnen ze namelijk makkelijk ziektes verspreiden. Vliegen kunnen overal vandaan komen, voordat ze op je eten landen. Het kan zijn dat de vlieg die op jouw eten neerstrijkt, net een bezoekje heeft gebracht aan een hondendrol iets verderop. Wij vertellen je graag de gevaren van vliegen op je eten en hoe je dit het beste kan voorkomen.
Wat eten vliegen
Vliegen hebben geen tanden en voeden zich daarom met vloeibare of semi-vloeibare voeding. Dat wil niet zeggen dat de vlieg geen vaste voeding eet! Zodra de vlieg op vaste voeding landt, braakt hij een vloeistof uit, gemaakt van speeksel en spijsverteringssappen. Deze vloeistof zet de vaste voeding om tot vloeibare voeding, waardoor de vlieg het kan eten. Vliegen eten niet alleen wat wij mensen hebben gekookt, maar ook afval en uitwerpselen.
Ziektes verspreid door vliegen
Vliegen verspreiden verschillende ziektes en infecties, door middel van hun hun eet- en voortplantingspatroon. Enkele ziektes die zij verspreiden zijn:
- Oogontsteking
- Buikgriep
- Salmonella
- Dysenterie (zware vorm van diarree)
- Tuberculose
- Cholera
- Buiktyfus
Zoals je weet eten vliegen verrot voedsel en uitwerpselen van mensen en dieren. Als dit voedsel besmet is met een bacterie, komt het automatisch terecht in het spijsverteringskanaal van de vlieg. Wanneer zo een besmette vlieg op jouw eten komt en erop braakt (hun eetpatroon) komt de bacterie ook op jouw voedsel terecht en wordt je ziek als je het ook eet. Dat is vanzelfsprekend, als je jouw voedsel niet goed afdekt.
Niet alleen via het eetpatroon van de vlieg kan besmetting plaatsvinden, maar ook door de pootjes van de vlieg. Als de vlieg op een besmette ondergrond heeft gezeten en daarna alleen al land op jouw eten, kan dit genoeg zijn voor het overbrengen van bacteriën. De ziektes kan je ook krijgen door het gebruik van besmette keukengerei en bestek of op open wondjes. Dek de wondjes dus goed af, want als een besmette vlieg erop gaat zitten, kan de wond geïnfecteerd raken.
Voorkom vliegen op je eten met bijvoorbeeld een vliegenkap
Gelukkig is vliegenoverlast thuis, in de horeca en op de werkplek te voorkomen. Dit kun je doen door verschillende maatregelen te treffen. Hieronder zijn de belangrijkste maatregelen voor je opgesomd.
Vliegenkap
Een vliegenkap, ook wel vliegennet genoemd, is een kap die je over je bord, kom, glas, vruchten etc. kunt plaatsen. Het beschermt jouw voeding en drank niet alleen tegen vliegen, maar ook tegen andere insecten. De kap heb je in twee verschillende varianten, inklapbaar en niet inklapbaar. Daarnaast zijn er tal van kleuren en maten verkrijgbaar. Voor ieder wat wils.
Vliegenlamp
De vliegenlamp staat ook wel bekend als de insectenlamp. Hiermee houd je niet alleen vliegen op afstand, maar ook andere insecten. De lamp kun je bevestigen op verschillende plekken binnenshuis, waar je last hebt van vliegen. Klik op: vliegenlamp om een lamp te vinden die bij jou past.
Vliegengordijnen/horren
Om te voorkomen dat de vliegen je huis binnenkomen kun je voor de deuren en ramen die je hebt horren of vliegengordijnen plaatsen. Zo kun je wel fijn je huis luchten maar komt er geen ongedierte binnen. Deze heb je in verschillende soorten en maten, zodat er altijd wel iets te vinden is voor in jouw huis. In het artikel ‘Kattenstaart gordijn tegen vliegen‘ lichten we dit specifieke vliegengordijn uit en adviseren we de beste producten.
Luchtdichte bakken
Voeding en rauwe ingrediënten moet je bewaren in luchtdichte bakken. Voedselhygiëne is heel belangrijk. Zo houd je niet alleen vliegen op afstand, maar ook andere insecten die ziektes kunnen overdragen.
Afval
Gooi je etensresten in een goed afsluitbare prullenbak. Ruim elke avond de keuken op en laat geen eten openstaan. Zet het afval elke dag in de container, ver van het huis.
Ontlasting
Zoals je weet voeden vliegen zich ook met uitwerpselen. Zorg ervoor dat de toiletten altijd netjes zijn en er geen ontlasting van huisdieren of vee op het erf ligt. Houd niet alleen de toiletten van het huis netjes, maar ook de kattenbak en je tuin als je huisdieren hebt.
Professionele bestrijding
Soms is een vliegenkap, lamp of hor niet voldoende. Wanneer je de vliegen niet meer aan kunt wordt het tijd om een professional in te schakelen om de vliegen te bestrijden. Een professionele bestrijder van Bestrijdingsservice geeft de beste adviezen en kan je ook helpen een plaag te bestrijden. Bel 085 130 84 22 voor het bestrijden en voorkom dat je ziek wordt van vliegen.
Dit bericht heeft 0 reacties