Ga naar hoofdinhoud
verschil-wespennest-bijennest

Het verschil tussen een wespennest en bijennest

Wespen en bijen zijn twee soorten insecten die betrekkelijk veel op elkaar lijken. Althans, wat uiterlijk betreft. Beide beestjes hebben namelijk een geel zwart gestreept lichaam en ze kunnen ook allebei steken. Zowel wespen als bijen leven in een nest. Zij hebben allebei verschillende soorten nesten, al kan dat misschien lastig te zien zijn. Heb jij een nest in jouw tuin? Dan wil je hier natuurlijk iets aan doen.Veel mensen denken dat een bijennest en wespennest op dezelfde manier wordt bestreden, dit alleen niet het geval. Een bijennest mag je zelf niet bestrijden. Het is daarom belangrijk dat je weet wat voor een nest het is. Wij helpen jou graag bij het herkennen van een wespennest en een bijennest. In de onderstaande tekst gaan we verder in op deze twee soorten en hun nesten.

Wespennest

Wespen zorgen met name in de zomermaanden voor de nodig overlast. De beestjes vliegen namelijk regelmatig in de omgeving van mensen rond. Indien het er slechts eentje is, is het probleem te overzien. Zie jij de laatste tijd vaak en veel wespen? Dan kan er een wespennest aanwezig zijn. Maar is het eigenlijk wel echt een wespennest?

Hoe ziet een wespennest eruit?

Zoals gezegd lijkt het nest van wespen op een cocon van papier maché. Ze zijn vaak wat grijzig van kleur. In het begin valt een wespennest niet vaak op. Dit komt omdat de koningin start met het bouwen ervan. De populatie groeit langzaam maar zeker, waardoor ook het nest steeds groter wordt gemaakt. In het begin is het nest vaak niet groter dan een tennisbal, maar op den duur kan het grootse vormen aan gaan nemen. Het nest heeft vaak één ingang via waar de wespen het nest binnenkomen en verlaten. Waar de ingang van het nest zit, is afhankelijk van de plek waar deze gevestigd is.

nest

Wespenvolk

Hoeveel wespen er aanwezig zijn in een nest, verschilt per kolonie. Ook de omstandigheden en de hoeveelheid voedsel spelen een rol voor wat betreft de wespenpopulatie. Ondanks dat de grootte van een kolonie niet standaard is, komen in ieder nest wel hetzelfde soort wespen voor. Allereerst kent ieder wespennest één koningin. Deze wordt telkens in het najaar bevrucht en overleeft de winter. De koningin start in het voorjaar met het bouwen van een nieuw wespennest. Hierin worden de eitjes gelegd. De koning voedt de larven die hieruit komen eerst zelf. Zodra de beestjes groot genoeg zijn, worden zij de eerste werksters. Zij gaan verder met het bouwen van het nest en leven maar één jaar. Daarnaast kennen we ook nog de darren. Deze mannetjeswespen komen uit de eitjes van de koningin die niet bevrucht zijn. Deze darren bevruchten de nieuwe koninginnen en sterven vervolgens.

Waar zit het meestal?

Wespen hebben geen vaste plek waar zij hun wesp bouwen. De locatie verschilt namelijk per wespensoort. Toch bouwen veel soorten hun nest op een beschutte plek waar het niet vochtig is. Zo komt het geregeld voor dat er een nest onder de dakrand, in een tuinhuisje of op zolder gebouwd wordt. Dergelijke plekken zijn niet vochtig, beschut en vijanden van de wespen kunnen het nest zo moeilijk bereiken. De spouwmuur is overigens ook een geliefde plek voor wespen om hun nest te bouwen. Deze ruimte betreden wespen via ventilatieopeningen in jouw buitenmuur. Er zijn overigens ook wespensoorten die hun nest buiten bouwen. Zo kan een wespennest ook opduiken in een heg en zelfs in de grond. Heb je niet direct een nest gevonden maar heb je wel veel overlast van wespen? Probeer dan een van onderstaande artikelen om de wespen zelf te bestrijden of weren.

Guard´n-Care WazzzpAway mepper

Wespennest verwijderen

Een wespennest kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. Dit is zeker het geval wanneer de wespen agressief zijn. In dat geval kunnen ze jou namelijk steken. Geen pretje, want dit kan flink pijn doen. Daarom wil jij natuurlijk het liefst dat het nest zo snel mogelijk verdwijnt. Sommige mensen proberen een wespennest zelf te verwijderen. Dit is echter niet verstandig, zeker niet wanneer het een groot nest betreft. De wespen worden namelijk juist agressief wanneer jij ze te lijf gaat. Ze vallen je in dat geval ongetwijfeld aan. Ben je er zeker van dat het een wespennest is? Lees dan hier meer over het verwijderen van een wespennest of bel direct 085 130 84 22.

Bijennest

Weet jij niet zeker of het een wespennest betreft? Zoek dit dan eerst uit. Mogelijk is het wel een bijennest waarmee jij te maken hebt. Veel mensen denken dat de bestrijding van een bijennest en wespennest op dezelfde manier gaat. Dit is echter niet het geval. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen een wespennest en bijennest. Om wat meer duidelijkheid te scheppen lichten we hier het bijennest uit.

Hoe ziet het eruit?

Hoe het komt dat het verschil tussen een wespennest en bijennest zo klein is? Dit komt met name door het uiterlijk van het nest. Een bijennest lijkt namelijk ook op een cocon van papier maché. Aan de buitenkant is het hierdoor bijzonder lastig om te zien met wat voor insect u te maken heeft. Aan de binnenkant van het nest is het echter wel direct te zien. Een bijennest bestaat namelijk uit verschillende raten en dit is bij een wespennest niet het geval. Ga het nest echter niet van binnen bekijken om te achterhalen met welke soort jij te maken hebt. Dit is namelijk ontzettend gevaarlijk! Je kunt het beste de dieren met elkaar vergelijken. Een bij is bruin met oker geel gestreept en een beetje harig, een wesp is fel geel met zwart.

bij-herkennen  wesp-hekennen
Bij                                                                Wesp

Het bijenvolk

Net als bij wespen zijn er binnen een bijenvolk ook verschillende rollen. Aan het hoofd van de het volk staat de koningin. In het beginstadium bouwt zij zelf aan de basis van het nest en legt hier de eerste eitjes in. Uit deze eitjes ontstaan vervolgens de werksters, die de honing verzamelen en verantwoordelijk zijn voor onderhoud in en aan het nest. Daarnaast zijn de werksters belast met het voeren van de larven die uit de eitjes van de koningin zijn gekomen. Ook bij de bijen komen darren voor. Deze zijn enkel goed voor het bevruchten van de koningin. Zodra het hoofd van de bevolking bevrucht is, worden de mannetjes verjaagd of gedood. Hier zijn de werksters verantwoordelijk voor. In tegenstelling tot wespen overwinteren bijen wel. Dit doen zij met het gehele volk in het nest. Het aantal bijen dat een volk telt verschilt per soort. Indien er niets tegen een bijennest gedaan wordt, kan een volk binnen de kortste keren duizenden bijen tellen.

Waar zit het meestal?

Een bijennest zit vrijwel nooit op een standaard locatie. De plek waar een bij haar nest bouwt hangt namelijk af van de soort waartoe het behoort. Zo zijn er bijvoorbeeld bijensoorten die een nest in de grond graven. In dit geval zie je vaak een hoopje zand rond de ingang van het nest liggen. Andere soorten richten zich tot hout of de holle stengel van een plant. Uiteraard zijn er ook genoeg bijensoorten die hun nest gewoon in een boom of elders in de natuur bouwen.

Bijennest gaat zwermen

Laat je een bijennest hangen, dan kan een nest gaan zwermen. In dat geval verlaat een deel van de bijen het nest. Vaak is dit ongeveer de helft van een bijenvolk. Wat zij gaan doen? Een nest bouwen op een nieuwe locatie. Indien het nest bij jouw woning ook gaat zwermen, is het dus te hopen dat er straks niet nog een nest in jouw omgeving komt. Ieder nest kan zich meerdere keren opsplitsen, waardoor de overlast van bijen ontzettend groot kan worden.

Bijennest verwijderen door een imker

Bijen zijn beschermd in Nederland en bestrijden is niet toegestaan. Heb je echt last van het bijennest, schakel dan een imker in.
In veruit de meeste gevallen blijken meldingen geen bijen te zijn, maar gaat het om wespen. Deze kunnen zonder voorzorgsmaatregelen of andere wetgeving gewoon worden bestreden. Ziet een ongediertebestrijder ter plekke dat het wel om honingbijen gaat dan zal hij je adviseren een imker in te schakelen en laat hij het bijennest hangen. De imker verplaatst vervolgens het nest en zal deze vaak in beheer nemen.

bijenraat

Professionele bestrijding

In het geval van een wespennest en een bijennest is professionele bestrijding/verplaatsing noodzakelijk. Zoals hierboven al staat geschreven kan een Imker je helpen bij het verplaatsen of bestrijden van een bijennest. Ben je er zeker van dat het een wespennest is? Dan kan een expert van Bestrijdingsservice je verder helpen. Bel 085 130 84 22 om een afspraak te maken voor  het bestrijden van een wespennest.

Lees hier meer over een wespensteek.

Lees verder: Een hoornaar wesp, zo kan je ze herkennen en een nest bestrijden

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button