skip to Main Content
Het Verschil Tussen Een Wespennest En Bijennest

Het verschil tussen een wespennest en bijennest

Wespen en bijen zijn twee soorten ongedierte die betrekkelijk veel op elkaar lijken. Althans, wat uiterlijk betreft. Beide beestjes hebben namelijk een geel zwart gestreept lichaam en ze kunnen ook allebei steken. Zowel wespen als bijen leven in een nest. Zij hebben allebei verschillende soorten nesten. Van buiten is het verschil tussen een wespennest en bijennest echter lastig te zien. Heb jij zo’n nest in jouw tuin zitten? Dan wil je deze natuurlijk bestrijden. Maar wat doe je wanneer je niet weet wat voor een nest dit is? Wij helpen jou graag bij het herkennen van een wespennest en een bijennest. In de onderstaande tekst gaan we verder in op twee soorten ongedierte en hun nesten.

Wespennest

Wespen zorgen met name in de zomermaanden voor de nodig overlast. De beestjes vliegen namelijk regelmatig in de omgeving van mensen rond. Indien het er slechts eentje is, is het probleem te overzien. Zie jij de laatste tijd vaak en veel wespen? Dan kan er een wespennest aanwezig zijn. Maar is het eigenlijk wel echt een wespennest?

Hoe ziet een wespennest eruit?

Zoals gezegd lijkt het nest van wespen op een cocon van papier maché. Ze zijn vaak wat grijzig van kleur. In het begin valt een wespennest niet vaak op. Dit komt omdat de koningin start met het bouwen ervan. De populatie groeit langzaam maar zeker, waardoor ook het nest steeds groter wordt gemaakt. In het begin is het nest vaak niet groter dan een tennisbal, maar op den duur kan het grootse vormen aan gaan nemen. Het nest heeft vaak één ingang via waar de wespen het nest binnenkomen en verlaten. Waar de ingang van het nest zit, is afhankelijk van de plek waar deze gevestigd is.

Wespenvolk

Hoeveel wespen er aanwezig zijn in een nest, verschilt per kolonie. Ook de omstandigheden en de hoeveelheid voedsel spelen een rol voor wat betreft de wespenpopulatie. Ondanks dat de grootte van een kolonie niet standaard is, komen in ieder nest wel hetzelfde soort wespen voor. Allereerst kent ieder wespennest één koningin. Deze wordt telkens in het najaar bevrucht en overleeft de winter. De koningin start in het voorjaar met het bouwen van een nieuw wespennest. Hierin worden de eitjes gelegd. De koning voedt de larven die hieruit komen eerst zelf. Zodra de beestjes groot genoeg zijn, worden zij de eerste werksters. Zij gaan verder met het bouwen van het nest en leven maar één jaar. Daarnaast kennen we ook nog de darren. Deze mannetjeswespen komen uit de eitjes van de koningin die niet bevrucht zijn. Deze darren bevruchten de nieuwe koninginnen en sterven vervolgens.

Waar zit het meestal?

Wespen hebben geen vaste plek waar zij hun wesp bouwen. De locatie verschilt namelijk per wespensoort. Toch bouwen veel soorten hun nest op een beschutte plek waar het niet vochtig is. Zo komt het geregeld voor dat er een nest onder de dakrand, in een tuinhuisje of op zolder gebouwd wordt. Dergelijke plekken zijn niet vochtig, beschut en vijanden van de wespen kunnen het nest zo moeilijk bereiken. De spouwmuur is overigens ook een geliefde plek voor wespen om hun nest te bouwen. Deze ruimte betreden wespen via ventilatieopeningen in jouw buitenmuur. Er zijn overigens ook wespensoorten die hun nest buiten bouwen. Zo kan een wespennest ook opduiken in een heg en zelfs in de grond.

Wespennest verwijderen

Een wespennest kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. Dit is zeker het geval wanneer de wespen agressief zijn. In dat geval kunnen ze jou namelijk steken. Geen pretje, want dit kan flink pijn doen. Daarom wil jij natuurlijk het liefst dat het nest zo snel mogelijk verdwijnt. Sommige mensen proberen een wespennest zelf te verwijderen. Dit is echter niet verstandig, zeker niet wanneer het een groot nest betreft. De wespen worden namelijk juist agressief wanneer jij ze te lijf gaat. Ze vallen jou in dat geval ongetwijfeld aan. Ben je er zeker van dat het een wespennest is? Lees dan hier meer over het verwijderen van het wespennest of bel direct 085 – 029 85 14.

Bijennest

Weet jij niet zeker of het een wespennest betreft? Zoek dit dan eerst uit. Mogelijk is het wel een bijennest waarmee jij te maken hebt. Veel mensen denken dat de bestrijding van een bijennest en wespennest op dezelfde manier gaat. Dit is echter niet het geval. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen een wespennest en bijennest. Om wat meer duidelijkheid te scheppen lichten we hier het bijennest uit.

Hoe ziet het eruit?

Hoe het komt dat het verschil tussen een wespennest en bijennest zo klein is? Dit komt met name door de uitstraling van het nest. Een bijennest lijkt namelijk ook op een cocon van papier maché. Aan de buitenkant is het hierdoor bijzonder lastig om te zien met wat voor een ongedierte u te maken heeft. Aan de binnenkant van het nest is het echter wel direct te zien. Een bijennest bestaat namelijk uit verschillende raten en dit is bij een wespennest niet het geval. Ga het nest echter niet van binnen bekijken om te achterhalen met welke soort jij te maken hebt. Dit is namelijk ontzettend gevaarlijk.

Het bijenvolk

Net als bij wespen zijn er binnen een bijenvolk ook verschillende rollen. Aan het hoofd van de het volk staat de koningin. In het beginstadium bouwt zij zelf aan de basis van het nest en legt hier de eerste eitjes in. Uit deze eitjes ontstaan vervolgens de werksters, die de honing verzamelen en verantwoordelijk zijn voor onderhoud in en aan het nest. Daarnaast zijn de werksters belast met het voeren van de larven die uit de eitjes van de koningin zijn gekomen. Ook bij de bijen komen darren voor. Deze zijn enkel goed voor het bevruchten van de koningin. Zodra het hoofd van de bevolking bevrucht is, worden de mannetjes verjaagd of gedood. Hier zijn de werksters verantwoordelijk voor. In tegenstelling tot wespen overwinteren bijen wel. Dit doen zij met het gehele volk in het nest. Het aantal bijen dat een volk telt verschilt per soort. Indien er niets tegen een bijennest gedaan wordt, kan een volk binnen de kortste keren duizenden bijen tellen.

Waar zit het meestal?

Een bijennest zit vrijwel nooit op een standaard locatie. De plek waar een bij haar nest bouwt hangt namelijk af van de soort waartoe het behoort. Zo zijn er bijvoorbeeld bijensoorten die een nest in de grond graven. In dit geval zie je vaak een hoopje zand rond de ingang van het nest liggen. Andere soorten richten zich tot hout of de holle stengel van een plant. Uiteraard zijn er ook genoeg bijensoorten die hun nest gewoon in een boom of elders in de natuur bouwen.

Bijennest gaat zwermen

Lang niet iedereen besluit een bijennest direct te bestrijden. Wanneer jij niet direct tot bestrijding overgaat kan een nest gaan zwermen. In dat geval verlaat een deel van de bijen het nest. Vaak is dit ongeveer de helft van een bijenvolk. Wat zij gaan doen? Een nest bouwen op een nieuwe locatie. Indien het nest bij jouw woning ook gaat zwermen, is het dus te hopen dat er straks niet nog een nest in jouw omgeving voorkomt. Ieder nest kan zich meerdere keren opsplitsen, waardoor de overlast van bijen ontzettend groot kan worden.

Bijennest verwijderen

Actief bijen bestrijden is in Nederland niet toegestaan. Alleen als de situatie er echt om vraagt. Een bijennest verwijderen kan je beter laten doen door een deskundige imker. Deze zal, afhankelijk van de plek van het nest en de bijensoort, kiezen voor bestrijding of verhuizing.
In veruit de meeste gevallen blijken meldingen geen bijen te zijn, maar gaat het om wespen. Deze kunnen zonder voorzorgsmaatregelen of andere wetgeving gewoon worden bestreden. Gaat het wel om honingbijen dan zal een ongediertebestrijder in de meeste gevallen een imker inschakelen. De imker verplaatst vervolgens het nest en zal deze vaak in beheer nemen.

bijenraat

Professionele bestrijding

In het geval van een wespennest of een bijennest is professionele bestrijding eigenlijk noodzakelijk. Het bestrijden van deze nesten is namelijk niet bepaald eenvoudig. Het kan jou tevens een pijnlijk aandenken opleveren. Zowel wespen als bijen worden namelijk ontzettend agressief wanneer jij in de buurt komt van hun territorium. Zij zullen jou in dat geval aanvallen en hier hun angel bij gebruiken. De kans dat je gestoken wordt, is dus ontzettend groot. Hier hoef jij niet bang voor te zijn wanneer jij een wespennest of bijennest laat bestrijden door Bestrijdingsservice. Deze professionals halen een wespennest en bijennest namelijk binnen de kortste keren weg. Dit kost jou inderdaad wat geld, maar jij bent direct verlost van de overlast.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top Call Now Button