skip to Main Content
Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 029 85 14

Steenmarter bestrijden

De steenmarter wordt de laatste jaren steeds vaker in de buurt van mensen gesignaleerd. Geen goede ontwikkeling, want het ongedierte kan behoorlijk wat schade aanrichten. Zo vreet een steenmarter kabels en leidingen onder de motorkap van een auto door. In dat geval werkt jouw auto vaak niet meer. Ook in huis richt de steenmarter veel schade aan. Bestrijding van dit ongedierte is dus bittere noodzaak. Probleem is alleen dat veel mensen aanwezigheid van de steenmarter niet in de gaten hebben. Het beestje houdt zich over het algemeen namelijk goed verscholen. In onderstaande tekst vertellen wij jou echter hoe je het ongedierte kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen!

steenmarter bestrijden

Hoe zien ze eruit

Heb jij nog nooit te maken gehad met een steenmarter? Dan heb je vast geen enkel idee hoe het beestje eruit ziet. Dit is direct één van de grootste gevaren. Mensen die een steenmarter niet kennen, zien het ongedierte namelijk geregeld aan voor een ander beest. Hierdoor wordt niet zo snel verwacht dat ze gevaarlijk zijn. Jij wilt dit natuurlijk voorkomen. Dat kan alleen als je weet hoe het beest eruit ziet.

Uiterlijke kenmerken

  • De steenmarter is bruin van kleur en heeft een witte vlek op zijn keel;
  • Het lichaam is vaak 40 tot 50 centimeter lang, de staart circa 25 centimeter;
  • Zijn oren staan zijwaarts en zijn naar buiten gericht;
  • Steenmarters hebben een roze snuit.

Uitwerpselen herkennen

De aanwezigheid van een steenmarter is vaak te herkennen aan de uitwerpselen van dit ongedierte. Met name de keutels van de beesten zijn niet over het hoofd te zien. De keutel van de steenmarter is over het algemeen worstvormig en heeft doorgaans een lengte van 3 tot 10 centimeter. Het uiteinde is vaak gedraaid in een spitse punt. Dit komt door de harige dieren die zij met regelmaat eten. De uitwerpselen van steenmarters zijn ook vaak goed te ruiken. Het ongedierte poept en plast namelijk op dezelfde plek. Het kan dan ook niet anders dan dat er na verloop van tijd stankoverlast ontstaat.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Zijn ze gevaarlijk?

Ondanks dat de steenmarter vrij groot kan worden, hoeven wij mensen niet bang te zijn voor het ongedierte. Steenmarters doen mensen namelijk geen kwaad. Zodra mensen in de buurt komen van deze beesten, zetten zij het meestal op een lopen. Alleen een steenmarter in het nauw kan mensen wel aanvallen. Indirect kan het ongedierte wel schadelijk zijn voor de mens. Zo draagt een steenmarter vaak verschillende ziektes en bacteriën met zich mee. Ook kan er brand ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van de steenmarter. Het beestje knaagt namelijk aan kabels, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Brand is in dat geval een logisch gevolg.

Voor dieren kan een steenmarter overigens wel gevaarlijk zijn. Zo is het ongedierte onder meer dol op kippen, eenden en vogels. Heb jij deze dieren thuis? Neem dan geregeld een kijkje bij het hok, de vijver of de volière. De steenmarter vreet de dieren met huid en haar op, waardoor er in het ergste geen beest overblijft.

Overlast van steenmarters

Heb jij te maken met steenmarters? Dan is het zaak om direct in actie te komen. Indien jij niets doet, is de kans op overlast namelijk groot. Benieuwd wat voor een overlast dit ongedierte allemaal kan veroorzaken? Hieronder behandelen we de grootste problemen.

Steenmarter in de auto
We horen de laatste tijd steeds meer dat steenmarters zich verschuilen in een auto. Als schuilplaats kiezen zij de motorkap uit. Een goede plek, want er wordt niet vaak onder gekeken. Bovendien is het er vaak lekker warm. Indien er een steenmarter onder jouw motorkap zit, ontstaat er geheid schade. Het beestje vreet namelijk aan alle kabels, waardoor jouw auto waarschijnlijk niet meer werkt.

Steenmarter geluid
Steenmarters zijn echte nachtdieren. Indien jij last hebt van dit ongedierte, hoor je ’s nachts ongetwijfeld krabgeluiden. Daarnaast kun je plots geschreeuw horen. In dat geval verjaagt de moeder haar jongen uit het nest. Deze zijn inmiddels groot genoeg en dat wordt kenbaar gemaakt met geschreeuw en een luidruchtige vechtpartij.

Aangevreten isolatie
Over het algemeen kiest de steenmarter vaak een warme plek uit om zich te nestelen. In een woning is isolatiemateriaal een geliefde plek. Niet gek, want hier is het natuurlijk lekker warm. Om ruimte te creëren, vreet het ongedierte aan het isolatiemateriaal. Hierdoor is jouw woning minder goed geïsoleerd en gaat warmte sneller verloren.

Stankoverlast
De aanwezigheid van de steenmarter is vaak goed te ruiken. Een steenmarter poept en plast namelijk altijd op dezelfde plek. Zijn uitwerpselen hoopt hij dus op, waardoor jij de aanwezigheid van dit ongedierte steeds beter ruikt.

Dode huisdieren
Grotere huisdieren zoals honden en katten neemt een steenmarter niet snel te grazen. Konijnen en cavia’s lopen echter wel risico. Indien er een steenmarter aanwezig is, kan hij er dus voor zorgen dat jouw huisdieren het niet overleven.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Door ons landelijke netwerk van bestrijders zijn we snel ter
plaatse en betaal je geen voorrijkosten. Goed voor de
portemonnee én het milieu!

Voorkomen is beter dan genezen

Indien jij nog geen kennis hebt gemaakt met de steenmarter, mag jij van geluk spreken. Er is jou dan namelijk heel wat schade bespaard gebleven. Uiteraard wil je niet dat het ongedierte alsnog in jouw woning of onder jouw motorkap opduikt. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om aanwezigheid van de steenmarter te voorkomen.

  • Gaas is een goede manier om steenmarters weg te houden. Voorzie jouw auto aan de onderzijde bijvoorbeeld van gaas. Hierdoor kan een steenmarter zich niet meer verschuilen onder jouw motorkap. Ook is het van belang een kippenhok of volière te voorzien van gaas. Een steenmarter kan zich in dat geval niet te goed doen aan jouw dieren. Kies voor gaas met kleine openingen.
  • Steenmarters in huis voorkom jij door kieren en gaten te dichten. Dit kan met purschuim. Dicht zoveel mogelijk openingen en kieren in jouw woning, ook die van slechts vijf centimeter groot. Een opening van vijf centimeter is voor een steenmarter namelijk al voldoende om jouw woning binnen te komen.

Beschermde inheemse diersoort

Vroeger werd er veel jacht gemaakt op de steenmarter. Vanwege zijn vacht was dit ongedierte namelijk een geliefde diersoort. Inmiddels mag het dier niet meer gedood worden. Waarom niet? Omdat de steenmarter onder de Wet Natuurbescherming valt. Dit wil zeggen dat het een beschermde diersoort is. Hierdoor mag jij steenmarters niet doden of vangen. Besluit jij de steenmarter toch te vangen of te doden en loop je hierbij tegen de lamp? Dan kun jij een geldboete verwachten. Deze wordt steeds hoger naarmate het aantal gedode steenmarters groter is.

Wist je dat…

  • Je een steenmarter niet mag vangen of doden? Deze dieren behoren volgens de Wet Natuurbescherming namelijk tot de beschermde diersoorten. Het doden van de steenmarter kan je zelfs een geldboete opleveren.
  • Een steenmarter vestigt zich vaak op een warme, donkere plek. Vandaar dat het beestje vaak onder de motorkap van een auto kruipt. De motor is vaak warme en er komt doorgaans weinig licht onder de motorkap.
  • De steenmarter een uitstekende springer is? Uit stilstand kan een steenmarter namelijk wel één meter hoog springen.

Wat kun je er zelf tegen doen

Zoals we hierboven al aanhaalden is de steenmarter volgens de Wet Natuurbescherming een beschermde inheemse diersoort. Het doden van dit dier is dan ook illegaal. Dit geldt eveneens voor het verstoren of verplaatsen van de nesten van de steenmarter. Om te voorkomen dat het ongedierte rond jouw woning veel schade aanricht, mag je echter wel voorzorgsmaatregelen nemen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de steenmarter bij jou uit de buurt blijft. Hieronder behandelen we een aantal voorzorgsmaatregelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een professionele bestrijder in te schakelen. Hij beschikt over de benodigde vergunningen en kent de juiste technieken.

’Wc blokje’

Het plaatsen van gaas onder je auto is een tijdrovende klus. Er is echter ook een makkelijkere oplossing om steenmarters onder jouw motorkap weg te jagen. Hoe? Met behulp van een wc-blokje. De geur die van dit blokje komt, is vaak niet geliefd bij steenmarters. Belangrijk: deze methode werkt bij de een beter dan bij de ander.

’Steenmarter spray

Er is tegenwoordig een spray op de markt die steenmarters kan verjagen. Voor deze spray is gebruikgemaakt van de geur van natuurlijke vijanden van dit dier. Dit schrikt de steenmarter in het begin vaak af. Na verloop van tijd kan het ongedierte echter wennen aan de geur en keert het zodoende weer terug.

’Ultrasoon geluid’

Een manier die vaak goed werkt om steenmarters te verjagen is ultrasoon geluid. Wat je hiervoor moet doen? Een speciale marterverjager aanschaffen. Dit apparaat plaats je simpelweg in jouw auto en de steenmarters zijn binnen de kortste keren verdwenen. De verjager geeft namelijk geluiden met een hoge frequentie af. De steenmarter kan hier niet tegen en kiest daarom snel het hazenpad.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Steenmarter verjagen: hoe doet een professional dat?

Heb jij de bovenstaande manieren meerdere malen toegepast, maar blijven steenmarters aanwezig? Dan weet jij vast niet meer wat je moet doen. Je kunt in dat geval het beste een professionele ongediertebestrijder van Bestrijdingsservice inschakelen. Ten eerste kent een professional de wetgeving rond steenmarters en ten tweede heeft hij verschillende bestrijdingsmethodes.

Voordat een professional begint met het bestrijden van de steenmarters, komt hij eerst langs voor een inspectie. Hierdoor brengt hij de grootte van het probleem direct in kaart. Indien het gaat om één steenmarter, komt hij vaak direct in actie. Is er sprake van een plaag? Dan stelt hij eerst een plan van aanpak op. Deze legt hij ter goedkeuring altijd aan jou voor. Indien jij akkoord gaat, begint de professional met het bestrijden van de steenmarter. Hij doodt het ongedierte niet, maar verjaagt de beestjes. Hiervoor heeft hij verschillende technieken. Door een professional in te schakelen, weet jij dan ook zeker dat je straks verlost bent van de steenmarter!

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Call Now Button Back To Top