Ga naar hoofdinhoud

Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 130 84 22

Rioolvliegjes bestrijden/motmuggen bestrijden

Rioolvliegjes, ook wel motmuggen genoemd, kunnen voor de nodige overlast zorgen. En dat terwijl dit ongedierte betrekkelijk klein is. Rioolvliegjes komen voornamelijk voor ten tijde van een verstopping. Heb jij te maken met een dichtgeslibte leiding? Kijk dan niet raar op wanneer dit ongedierte ineens opduikt in jouw woning. Heb jij rioolvliegjes opgemerkt? Ga dan direct over tot bestrijding van dit ongedierte. Niet alleen ontstaat er een plaag wanneer jij niet in actie komt tegen rioolvliegjes, maar het ongedierte is ook nog eens schadelijk voor jou gezondheid. Rioolvliegjes/motmuggen bestrijden, daar zijn dus genoeg redenen voor!

rioolvliegjes motmuggen bestrijden

Hoe herken je een motmug?

Lang niet iedereen krijgt te maken met een dichtgeslibte leiding. In dat geval is de kans klein dat er rioolvliegjes opduiken in jouw woning. Is er sprake van een verstopping en zit er toch ineens een onbekend soort ongedierte in huis? Dan kan het maar zo zijn dat dit de motmug betreft. Indien jij deze beestjes niet kent, weet je natuurlijk ook niet of het echt om dit ongedierte gaat. Wil jij er zeker van zijn of jij te maken hebt met de motmug? Kijk dan eens of dit ongedierte matcht met de onderstaande kenmerken:

 • Bruine tot zilverachtige kleur;
 • Niet langer dan een halve centimeter;
 • Wanneer de motmug zijn vleugels uitslaat, heeft hij wel wat weg van een vlinder. Het ongedierte is dan vaak hartvormig of driehoekig.
 • Verder heeft het twee vleugels, deze zijn, evenals de kop, behaard;
 • Rioolvliegjes springen en lopen liever dan ze vliegen;
 • Een motmug beschikt over een puntige snuit.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Zijn rioolvliegjes schadelijk?

Deze insecten kunnen wel degelijk schadelijk zijn. En nee, we doelen in dat geval niet op zijn puntige snuit, want steken doet dit ongedierte niet. De beestjes kunnen daarentegen wel schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoe dit komt? Omdat dit ongedierte hun eitjes leggen op de meest smerige plaatsten. De larven die vervolgens uit de eitjes komen, leven hier onder meer van allerlei schimmels en bacteriën. Deze larven blijven in de broedplaats zitten, waardoor er niet direct gevaar ontstaat. Dit gebeurt wel wanneer de larven uitgroeien tot volwassen beestjes. Het ongedierte draagt dan namelijk nog steeds de bacteriën bij zich uit de vroegere broedplaats. Wanneer deze insecten in aanraking komen met mensen, kunnen zij ziek worden. Dit gebeurt vaak niet direct, maar bijvoorbeeld door besmetting via voedsel. Ook kan het ongedierte terechtkomen in keukengerei.

Hoe kun je ze voorkomen?

Hierboven las je al dat rioolvliegjes schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid. Jij wilt daarom ook niet dat het ongedierte ineens opduikt in jouw huis. Helaas kan dit toch gebeuren. Althans, wanneer jij niet de juiste maatregelen neemt. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jij kunt doen om rioolvliegjes uit jouw woning te weren. Benieuwd wat jij kunt doen om dit ongedierte uit jouw woning te weren? Wij geven je hieronder een aantal tips.

 • Kapotte leiding? Repareer deze zo snel mogelijk. We doelen in dat geval dan met name op een afvoer of riolering. Rioolvliegjes komen doorgaans namelijk snel op dit soort problemen af.
 • Ben jij thuis de boel aan het verbouwen en ligt er een afvoer bloot? Zorg dan altijd dat de opening wordt afgedicht met een speciale dop. In dat geval blijft de afvoer afgesloten en komt er geen stank vrij. Hierdoor komen rioolvliegjes ook niet massaal naar jouw woning.
 • Bij een verstopte afvoer is het zaak zo snel mogelijk in actie te komen. Laat jij de verstopping zitten? Dan is de kans namelijk groot dat jij vroeg of laat te maken krijgt met rioolvliegjes. Advies: spoel jouw afvoer geregeld door met heet water en soda. De kans op een verstopping is zo beperkt. Op deze manier blijven rioolvliegjes ook buiten de deur.
 • Heb jij thuis een hoop met compost of mest? Zorg dan dat deze niet te dicht bij jouw woning ligt. Dit zijn namelijk perfecte broedplaatsen voor rioolvliegjes.
 • Stilstaand water zit vaak boordevol bacteriën. Ook dit is dus een plek waar rioolvliegjes zich vaak begeven. Het komt zelfs voor dat zij hier hun eitjes leggen. Het is daarom aan te raden zo min mogelijk stilstaand water rondom jouw woning te hebben.
 • Rioolvliegjes komen ook geregeld voor in een kruipruimte. Zeker wanneer een afvoer of de riolering lekt, is deze kans betrekkelijk groot. Advies is dan ook om jouw kruipruimte minimaal één keer per jaar te controleren op dit ongedierte. Wanneer de beestjes hier niet zitten, kunnen zij zich immers ook niet verspreiden door de rest van jouw woning.
Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Liever een lokale ongedierte bestrijder bij jouw uit de buurt? Dat kan bij Bestrijdingsservice! Door ons landelijke netwerk betaal je geen voorrijkosten en is een bestrijder snel ter plaatsen.

Goed voor het milieu en de portemonnee!

 Rioolvliegjes / motmuggen zelf bestrijden

Is het jou niet gelukt om de rioolvliegjes uit jouw woning te weren? Leg je dan niet neer bij de aanwezigheid van dit ongedierte. Indien jij niets doet, stikt het binnen de kortste keren namelijk van dit ongedierte in jouw woning. Rioolvliegjes planten zich namelijk ontzettend snel voort. Bovendien is het ongedierte ook nog eens schadelijk voor jouw gezondheid. Bestrijding is dus wel degelijk aan te raden. Wil jij eerst zelf  rioolvliegjes  bestrijden? Dat kan. Rioolvliegjes bestrijden kan namelijk op verschillende manieren.

Ongedierte doden

Net als veel andere insectensoorten kun jij rioolvliegjes ook rioolvliegjes bestrijden met insectenspray. Bij deze methode is het enkel een kwestie van het middel sprayen in de hoeken van de ruimte waar het ongedierte zit. Rioolvliegjes bestrijden met insectenspray is echter een arbeidsintensieve methode. Slechts eenmaal een paar keer sprayen is niet voldoende. Daarnaast worden alleen de volwassen rioolvliegjes gedood. Omdat de spray de kern niet bereikt, blijven de larven en eitjes in leven. Je kunt er ook voor kiezen een vliegenmepper te gebruiken om de beestjes te doden. Voor een vliegenmepper geldt echter hetzelfde als voor insectenspray.

Plakband

Een andere manier  van rioolvliegjes bestrijden is met behulp van plakband. Hiervoor moet jij wel weten waar het ongedierte precies zit. Gaat het om een afvoer met een putje? Dan kan plakband helpen bij rioolvliegjes bestrijden van dit ongedierte. Plak in dat geval voor het slapen gaan een paar stukken plakband over het putje. Indien de rioolvliegjes via de afvoer naar buiten komen, blijven zij aan het plakband kleven. Herhaal deze methode een aantal nachten om er zeker van te zijn dat de vliegjes daadwerkelijk via de afvoer naar binnen komen.

Voortplanting doorbreken

Wanneer jij te maken hebt met rioolvliegjes, is het belangrijk de voortplanting te doorbreken. Dit doe je door de afvoeren schoon te houden. Giet bijvoorbeeld regelmatig heet water met soda door jouw afvoer. Eventuele aanslag aan de binnenkant van de leidingen verdwijnt zo. Hierdoor wordt het voor rioolvliegjes een stuk minder interessant om hun eitjes hier te leggen. Er is immers geen vuil meer aanwezig. In plaats van soda en water kun je ook alleen kokend water, bleek of azijn gebruiken. Blijven de rioolvliegjes in groten getale aanwezig? Probeer het dan eens met een afvoerreiniger. Dit middel is wat agressiever dan de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die we eerder noemden.

Wist je dat…

 • Rioolvliegjes dol zijn op doucheputjes. Het komt geregeld voor dat zij hier hun eitjes in leggen. Waarom? Omdat hier vaak haar en aanslag in blijft hangen. En dit is natuurlijk een perfecte broedplaats voor dit ongedierte.

 • Rioolvliegjes voornamelijk in de avonduren actief zijn? Het ongedierte slaapt overdag namelijk. De motmug verschuilt zich vaak niet om te slapen, want het beestje doet regelmatig een dutje op de muur.
 • Rioolvliegjes niemand kwaad doet. Ondanks zijn puntige snuit steekt het ongedierte niet. Ook kunnen de beestjes niet bijten. Schadelijk zijn ze echter wel, want jij kunt er ziek van worden.

Geen resultaat?

Rioolvliegjes zelf bestrijden kan en hierboven heb je verschillende manieren om dat te doen. Het kan zijn dat het ongedierte hierdoor verdwenen is. Die garantie heb je echter niet. Heb jij ook alle genoemde manieren geprobeerd, maar zijn de rioolvliegjes nog steeds aanwezig? Dan is er mogelijk sprake van een ware plaag. Het bestrijden van het ongedierte heeft dan maar weinig zin. De volwassen vliegjes worden weliswaar gedood, maar de larven blijven in leven. Deze groeien binnen een paar dagen uit tot volwassen rioolvliegjes, waardoor er opnieuw overlast ontstaat. Dezelfde manier nogmaals toepassen heeft in dat geval geen zin. Wat je dan moet doen?

Een professionele bestrijder inschakelen. Hij weet namelijk precies wat hij moet doen om jou te verlossen van dit vervelende ongedierte. Hieronder zetten we de voordelen van het inschakelen van zo’n bestrijder voor jou op een rijtje.

 • Een professional heeft ruime kennis voor wat betreft het verjagen van rioolvliegjes. Hierdoor weet jij zeker dat je snel verlost bent van dit vervelende ongedierte
 • Niet alleen de rioolvliegjes zelf verjagen, maar ook de larven. Jij hoeft dus niet bang te zijn dat het ongedierte straks weer terugkeert.
 • Een professional kan jou adviseren over hoe jij rioolvliegjes bestrijden uit jouw woning kunt doen. Hij spoort namelijk de broedplaats op, waardoor jij weet hoe je overlast in de toekomst kunt voorkomen.
 • De meeste professionals doen aan nabehandeling bij rioolvliegjes. Zij komen dus vaker dan één keer langs om er zeker van te zijn dat alle beestjes, larven en eitjes verdelgd zijn.
Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Hoe gaan wij, als professioneel bedrijf, te werk bij een bestrijding?

Wil jij rioolvliegjes laten bestrijden door een expert van Bestrijdingsservice? Dan kun je het beste bellen om een afspraak te maken. Vervolgens komt de bestrijder bij jou langs. Reken er niet op dat hij direct in de weer gaat met allerlei bestrijdingsmiddelen. Nee, want een professional gaat altijd eerst op zoek naar de bron van het probleem. In dit geval speurt hij dus naar de broedplaats. Hier bevinden zich het merendeel van de eitjes en larven van de rioolvliegjes. Zodra de kern opgespoord is, kan rioolvliegjes bestrijden beginnen.

Voor het bestrijden van rioolvliegjes maakt de professional doorgaans gebruik van een speciaal apparaat. Met behulp van dit apparaat blaast de professional bestrijdingsmiddel gemengd met water in de ruimte waar het ongedierte zit. Dit gebeurt onder hoge druk. De ruimte blijft afgesloten, waardoor de rioolvliegjes nergens heen kunnen. Op den duur komen de beestjes in aanraking met het mengsel, waardoor zij sterven. Uiteraard richt de bestrijder zich ook tot de kern van het probleem. Hierdoor blijven larven en eitjes ook niet in leven.

Het bestrijden van rioolvliegjes door een bestrijder is vaak succesvol. Het ongedierte overleeft het niet, waardoor het gedaan is met de overlast. Toch komt een professional vaak meer dan één keer langs voor bestrijding. Waarom? Omdat het kan zijn dat een aantal eitjes en larven ontsnapt zijn aan het bestrijdingsmiddel. In dat geval keert de plaag binnen no-time weer terug. Een bestrijder weet dit als geen ander. Hij bestrijdt rioolvliegjes daarom altijd meerdere keren. Op deze manier weet jij echt zeker dat het ongedierte uit jouw woning verdwijnt. Hoe vaak een professional langs komt, hangt af van de ernst van het probleem. Zijn er slechts een paar rioolvliegjes aanwezig? Dan komt hij natuurlijk minder vaak langs dan wanneer er sprake is van een plaag.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Back To Top
Call Now Button