skip to Main Content
Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 029 85 14

Ratten bestrijden

Ratten behoren ongetwijfeld tot het meest smerige ongedierte dat er bestaat. Dit ongedierte is namelijk een bron van bacteriën. Hierdoor kunnen deze beestjes schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Jij zit er dan ook totaal niet op te wachten dat er plotseling ratten opduiken in of rond jouw woning of bedrijfspand. Is dit ongedierte toch aanwezig? Dan wil je er zo snel mogelijk vanaf komen. Probleem is alleen dat lang niet iedereen weet hoe. Geldt dit ook voor jou? Dat komt goed uit! Wij vertellen je in deze tekst namelijk precies hoe jij van dit vervelende ongedierte af komt.

Welke soort

Heb jij te maken met ratten? Dan is het eerst zaak om te bepalen om welke soort het gaat. Niet iedere rattensoort is namelijk op dezelfde manier te bestrijden. Heb jij geen idee om wat voor een soort rat het gaat? Wij zetten hieronder de twee meest voorkomende soorten met hun kenmerken voor je op een rijtje.

Bruine rat

 • Bruin van kleur;
 • Het lichaam is tussen de 21 en 29 centimeter lang, de staart tussen de 15 en 23 centimeter;
 • De staart van de Bruine rat is vaak dik;
 • Korte, behaarde oren;
 • Kleine ogen.

Zwarte rat

 • Komt niet alleen in het zwart voor, maar in verschillende kleuren;
 • De buik is vaak lichter van kleur dan de rest van het lichaam;
 • Het lichaam is tussen de 15 en 24 centimeter lang, de staart tussen de 11,5 en 26 centimeter;
 • Vacht is langer en ruiger dan bij de bruine rat;
 • Oren zijn groter en dunner behaard en de ogen zijn groter.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Een plaag herkennen

Ratten planten zich betrekkelijk snel voort. Wanneer jij niets doet aan de aanwezigheid van ratten, wordt de populatie dus alleen maar groter. Voor je het weet heb je te maken met een rattenplaag. Zijn er ratten in jouw woning of bedrijfspand aanwezig? Dan is er mogelijk al wel sprake van een plaag. Dit kun jij herkennen door de volgende punten:

Rattenkeutels

De keutels van ratten zijn vaak zo’n 2,5 centimeter lang. Hierdoor zijn ze met het blote oog goed waarneembaar. Indien er sprake is van een plaag, ruik je de uitwerpselen vaak ook. Er komt namelijk een sterke ammoniaklucht vanaf.

Sporen

Doordat ratten zich vaak op smerige plekken begeven, worden zij zelf vaak ook vies. Indien dit ongedierte in jouw woning of bedrijfspand zit, laten de beestjes ongetwijfeld sporen achter. Het gaat dan vaak om afdrukken van de poten, de buik of de staart.

Knaagschade

De tanden van ratten groeien snel. Om te voorkomen dat ze te groot worden, knaagt de rat aan van alles en nog wat. Hierdoor ontstaat knaagschade. Dit is direct een puntje waaraan jij een rattenplaag kunt herkennen. Indien er namelijk sprake is van een plaag, is er behoorlijk veel knaagschade op verschillende plekken.

Overlast in de tuin

De meeste mensen gaan ervan uit dat ratten alleen in een woning voor overlast kunnen zorgen. Dit is echter niet het geval. Het komt namelijk ook geregeld voor dat het ongedierte problemen veroorzaakt in de tuin. En wanneer de ratten eenmaal in jouw tuin zitten, is het slechts een kwestie van tijd voor zij ook in jouw woning opduiken. Zie jij steeds vaker ratten in jouw huis of tuin? Laat het er dan niet bij zitten, maar ga ook dan over tot bestrijding. Doe je niets? Dan verplaatst het ongedierte zich ongetwijfeld snel naar jouw woning.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Door ons landelijke netwerk van bestrijders zijn we snel ter
plaatse en betaal je geen voorrijkosten. Goed voor de
portemonnee én het milieu!

Hoe voorkom je ze in je huis en tuin?

Men zegt altijd ‘voorkomen is beter dan genezen’. Ook in het geval van ratten gaat dit zeker op. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen weten namelijk niet hoe zij ratten uit hun huis en tuin kunnen weren. Toch is dit een stuk makkelijker dan gedacht. Zo is het in eerste instantie bijvoorbeeld zaak om geen voedsel te laten slingeren in of rondom jouw woning. Ratten zijn namelijk altijd op zoek naar voedsel. Indien er voldoende voedsel voor handen is, is de kans groot dat zij hun nest in de omgeving bouwen.

Naast het opruimen van etensresten is ook de hygiëne van belang. Ratten zijn van nature namelijk beesten die zich graag op smerige plekjes begeven. Indien jij ratten in of rondom jouw huis of bedrijf wilt voorkomen, is het zaak de boel schoon te houden. Beperk je in dat geval niet alleen tot de makkelijk bereikbare plekjes. Juist de lastig te bereiken plaatsen zijn ideaal voor ratten.

Dit ongedierte in je bedrijf

Heb jij te maken met ratten binnen jouw bedrijf? Dan is het net zo goed zaak om in actie te komen. Ongemerkt kan dit ongedierte binnen jouw bedrijf namelijk ontzettend veel schade aanrichten. Dit is zeker het geval wanneer er sprake is van een plaag. Binnen een bedrijf richt een rat vooral knaagschade aan. Zo kan hij aan elektriciteitskabels gaan knagen. In het ergste geval breekt hierdoor brand uit, als gevolg van kortsluiting. Daarnaast is het natuurlijk niet bepaald hygiënisch wanneer er ratten aanwezig zijn, zeker niet als er vaak klanten over de vloer komen. Indien zij een rat zien, kan dit maar zo het einde van de samenwerking betekenen.

Jij wilt natuurlijk voorkomen dat er brand uitbreekt en dat jij klanten verliest als gevolg van ratten. Om snel van het ongedierte af te komen, doe je er goed aan de beestjes op professionele wijze te bestrijden. Een professional maakt vaak gebruik van verschillende manieren, zoals rattenkisten en rattengif. Uiteraard gebruikt een professional alleen bestrijdingsmiddelen die volgens de wet zijn toegestaan. Jij hoeft dus niet bang te zijn voor schade aan de gezondheid of aan producten die jij verkoopt.

Wist je dat…

 • De aanwezigheid van ratten kun je vaak ruiken, zeker wanneer er een plaag is. De keutels en urine van ratten geeft namelijk een sterke ammoniakgeur af, die vaak goed te ruiken is met het menselijke reukorgaan.
 • Je ratten binnen 24 uur vrij moet laten wanneer jij een inloopval gebruikt? Het ongedierte ervaart namelijk ontzettend veel stress wanneer het gevangen zit in een kleine ruimte. Indien een rat niet binnen 24 uur vrijgelaten wordt, is hij dood.
 • Een rat nooit vlakbij jouw woning of bedrijfspand weer vrij moet laten. Het beestje kent de omgeving namelijk door en door en keert dan ook binnen de kortste keren weer terug. Laat levende ratten daarom het liefst zo ver mogelijk vrij van jouw woning of bedrijfspand.

Ratten bestrijden: hoe kun je dat zelf doen?

Indien er ratten aanwezig zijn, is het zaak zo snel mogelijk te beginnen met de bestrijding van dit ongedierte. Er zijn een aantal manieren om dit zelf te doen. Weet wel dat deze niet altijd effectief zijn. Indien jij de rattenplaag niet in de kern aanpakt, keren zij namelijk snel weer terug. Bovendien plant het ongedierte zich snel voort, waardoor het lastig is ratten zelf te bestrijden.

Rattengif
Net als bij muizen kun je ratten ook bestrijden met behulp van vergif. Er is zelfs speciaal rattengif verkrijgbaar. Zodra het ongedierte dit gif tot zich neemt, sterft het binnen de kortste keren. Bestrijding met behulp van rattengif is alleen succesvol wanneer jij de looproutes van het ongedierte kent. Voorzie deze looproutes van het rattengif. Weet wel dat je het vergif alleen mag gebruiken in rattendozen of -kisten. Is het bij jou ook bekend waar de ratten hun voedsel vandaan halen? Plaats ook hier dan wat vergif om de kans op succes te vergroten.

Rattenval
Je kunt ratten ook bestrijden met verschillende soorten rattenvallen. De bekendste val is de klapval. De werking hiervan is hetzelfde als een muizenval, alleen is de rattenval groter en krachtiger. Zodra een rat in de val loopt, slaat deze dicht en breekt het beestje zijn rug. Ratten kun jij tegenwoordig ook vangen met speciale inloopvallen. Grootste verschil met de klapval is dat de rat bij de inloopval in leven blijft. Tot slot kun je ratten ook nog vangen met een elektronische val. Zodra de rat in deze val gelokt is, wordt hij geëlektrocuteerd en is hij op slag dood.

Ratten verjagen
Wil jij het ongedierte in leven laten? Dan kun je er ook voor kiezen om ratten te verjagen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de beestjes met ultrasoon geluid te verjagen. Hierbij worden hoge tonen uitgezonden en daar houdt het merendeel van de ratten niet van. Ook kun je het ongedierte verjagen met bepaalde geuren. Zo houden ratten niet van muntolie en eucalyptus. Wil jij zelf geen tijd steken in het verjagen van dit ongedierte? Koop dan een kat. Katten jagen namelijk maar wat graag op ratten, waardoor jij er zelf niet veel werk mee hebt.

Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Professionele rattenbestrijding

Heb jij bovenstaande manieren gebruikt om de ratten in jouw woning te bestrijden? Een grote kans dat je nog niet verlost bent van het probleem. Indien de ratten nog steeds aanwezig zijn, is het probleem mogelijk zelfs erger dan gedacht. Het advies is om niet nogmaals zelf te proberen het ongedierte te bestrijden, maar schakel een professional in van Bestrijdingsservice. Een professionele rattenbestrijder zorgt er namelijk voor dat het ongedierte uit jouw woning verdwijnt.

Voordat een professional begint met de bestrijding, komt hij altijd eerst langs voor een inspectie. Tijdens dit bezoek probeert hij de omvang van het probleem te achterhalen. Op basis hiervan kan hij de beste bestrijdingsmethode uitkiezen. Ook weet hij door een inspectie vaak snel om wat voor een soort ratten het gaat. Indien hij ook dit weet, kan hij de meest effectieve bestrijdingsmethode toepassen. Een professional verwerkt zijn bevindingen in een plan van aanpak. Deze legt hij altijd ter goedkeuring aan jou voor, alvorens hij begint met het bestrijden van ratten.

Na goedkeuring van het plan begint een professional met de bestrijding. Vaak gebruikt hij rattengif voor het bestrijden van ratten. Zodra de rat van dit vergif eet, stolt zijn bloed minder snel. Hierdoor duurt het vaak maximaal een week voor het beestje sterft. Heb jij buiten te maken met ratten? Dan mag er geen gif gebruikt worden. De kans is dan namelijk aanwezig dat andere dieren ervan eten. Zij sterven dan ook en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Buitenshuis gebruikt een professional daarom vaak rattenklemmen.

Zijn de ratten allemaal verdwenen na de bestrijding door een professional? Zorg er dan voor dat jij etensresten niet langer laat slingeren, maar alles netjes opruimt. Daarnaast is het belangrijk om de boel goed schoon te houden. Verval jij snel weer in het oude patroon? Dan is de kans groot dat jij binnen de kortste keren opnieuw te maken hebt met ratten.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Call Now Button Back To Top