Ga naar hoofdinhoud
Mol in de tuin

Help! Mollen in de tuin…

Mollen kunnen nuttige beestjes in de tuin zijn. Omdat het de larven van schadelijke insecten opruimt en door het graven maken ze de grond luchtig waardoor water goed weg kan stromen. Maar ja, dat graven heeft ook veel nadelen. Het gangenstelsel van een mol kan 150m lang zijn. Ga dan maar eens na welke ravage 3 of meer mollen kunnen verrichten aan je grond. Het is daarom belangrijk om mollen op afstand te houden.

Schade aan je tuin

Mollen brengen door het graven van ondergrondse tunnels veel schade aan je tuin. De tunnels zijn soms heel diep en lang. Het is wel goed dat mollen de schadelijke insecten opvreet, maar ze verpesten ook jouw tuin/grond. Naast de niet fraai uitziende molshopen kan het gangenstelsel van mollen ook je tuin behoorlijk laten verzakken.

Voorkom mollen in je tuin

Gelukkig zijn er oplossingen om mollen in je tuin te voorkomen. Een van de manier is om een mollenklem te zetten. Met deze klem dood je de mol. Echter is de dood niet altijd de beste oplossing, want na een tijdje vinden andere mollen de weg naar jouw tuin wel. Er zijn wel andere methodes om ze ver weg te houden van jouw tuin, zonder ze te doden. Mollen houden van een luchtige grond waar veel wormen en andere bodeminsecten leven. Het liefst hebben ze ook een stuk grond zonder wortels van bomen en struiken. Als je een mooi gazon hebt in de tuin, dan is dat een geliefde plek voor mollen. Lees hier hoe je jouw gazon kunt beschermen.

Molshopen-tuin

Planten tegen mollen

Behalve het plaatsen van klemmen of het gebruiken van pesticiden zijn mollen ook af te weren door middel van begroeiingen en de geur van planten en bloemen. Hieronder zijn enkel planten opgesomd, waartegen mollen absoluut niet kunnen. Het zou handig zijn om tenminste 1 van onderstaande in je tuin te hebben.

 • Keizerskroon (Fritillaria imperalis)
  Mollen houden niet van de geur van de Keizerkroon. Het is een 80 cm tot 1 meter hoge plant, afkomstig van de leliefamilie. De bollen van de planten stinken enorm en dus goed om de mollen op afstand te houden. Plant ze in groepjes met een afstand van acht meter rond de tuin.
 • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus)
  De kruisbladwolfsmelk is een plant die giftig is voor mens en dier. De plant wort 80 cm tot anderhalve meter hoog en is vanwege de geur en gif een goed middel om de mollen af te weren van jouw tuin.
 • Nieskruid (Helleborus)
  Nieskruid is ook een plant waartegen mollen niet kunnen. De geur van deze planten laat ze denken aan de geur die door vossen worden verspreid.
 • Tuingloxinia (Incarvillea Snowtop)
  Deze witte bloemen met grote bladeren houden de mollen ook op afstand. Mollen kunnen niet tegen deze bloemen, omdat de knollen van de bloemen een geur hebben die ze haten.

BSI

Dit apparaat steek je in de grond en zend (door de mens niet te voelen) trillingen uit. Deze trillingen verjagen mollen maar ook (woel)muizen en ratten. Het apparaat kan gemakkelijk in de grond worden geplaatst door een meegeleverde perforator. Je hebt er 2 tot 4 maanden geen omkijken meer aan, want zo lang gaan de batterijen mee. Het zijn 4 batterijen die eenvoudig te vervangen zijn.

Mollengaas/doek

Een andere oplossing tegen mollen is het plaatsen van mollengaas of een mollendoek. Het mollendoek moet je horizontaal onder het grasveld of gazon plaatsen. Zo worden de mollen tijdens het graven tegengehouden. Het gaas is eenvoudig te plaatsen, flexibel, licht van gewicht en bovenal sterk en ondoordringbaar voor mollen.

Fijnmazig volièregaas

Fijnmazig volièregaas kan je verticaal in de grond plaatsen tot een diepte van 70 cm, rondom je tuin. Hierdoor blokkeer je de toegang tot je tuin.  Een andere manier om fijnmazig volieregaas te gebruiken is door het horizontaal 25 cm onder je graszode te plaatsen. Hierdoor kunnen de mollen niet naar boven komen in je tuin en zullen er geen molshopen ontstaan. Wel kunnen ze onder je tuin een gangenstelsel maken, maar zullen doortrekken naar een plaats waar ze wel omhoog kunnen komen.

Professionele bestrijding

Heb je echt last van een plaag en wil je echt voor eens en voor altijd mollen uit je tuin, dan heb je professionele hulp nodig. Alleen professionele bedrijven met een vergunning voor mollen- en woelrattenbestrijding mogen met gif de mollen bestrijden. Wij helpen je graag als je last hebt van mollen. Maak zo gauw als mogelijk een afspraak via 085 130 84 22, het zou zonde zijn als je niets meer van je tuin overhoudt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button