Ga naar hoofdinhoud

Mieren in de tuin

Mieren zijn er overal en een ieder heeft wel eens last van mieren. Ze ruimen graag je voedselresten op maar het is een onaangenaam gezicht om een spoor van mieren in je keuken aan te treffen. Heb je wel eens onbewust op een mierennest gelopen? Dat is helemaal geen leuke ervaring want van de mierenbeten kun je aanhoudende jeukende bulten overhouden. Ook in de tuin zorgen ze voor overlast. Wat kun je tegen mieren doen als ze in de tuin voorkomen?

Schadelijk

Mieren zijn sociale insecten die een kolonie vormen met andere mieren en samenwonen in een nest. Mieren die samenwonen in een nest zorgen voor een goede taakverdeling. In zo een kolonie wordt het mierenvolk geregeerd door een of enkele koninginnen. Verder bestaat een mierenkolonie uit vrouwtjes die als werksters fungeren. De werksters zijn de grootste groep onder de mieren en zorgen voor het verzamelen van voedsel. De mannetjes paren met de koninginnen en sterven na een korte tijd. Bij een grote nest zijn er in een mierenkolonie ook soldaten en kinderverzorgsters aanwezig. Mieren kunnen heel goed samenwerken aan de opbouw van hun nest. Mieren zijn voedselverzamelaars die via een vaste route lopen om voedsel te verzamelen en gaan vooral af op zoetigheid. Als één mier een voedselvoorraad heeft ontdekt, nodigt deze andere mieren uit en lopen via de geursporen naar de voedselvoorraad heen en terug naar de nest. Mieren kunnen op elk plek hun nestje bouwen behalve aan het water en in de poolgebieden. Ze komen voor in de tuin, langs wegen, in het huis, in het bos en nog veel meer. Ze manifesteren zich in de zomer en in de winter verbergen ze zich onder de grond. Ze lijken onschuldige insecten te zijn maar bepaalde miersoorten kunnen voor heel veel overlast zorgen waardoor je ze liever ziet gaan dan komen. Ze worden als schadelijk ervaren in de landbouw terwijl sommige mensen mieren gewoon lastig vinden.

Kale plekken gazon

Mieren kunnen schade aanrichten aan jouw gazon door de hoopjes zand die ze op het gras vormen. De hoopjes zand ontstaan doordat de mieren een buitengewone gangenstelsel onder de grond aanleggen. De hoopjes zand verstikken het gras en zo ontstaan er kale plekken waardoor jouw gazon er onfraai uitziet.

Verzakken bestrating

Mieren kunnen door hun graafwerkzaamheden verzakkingen van bestrating veroorzaken. Mieren zitten graag tussen de straattegels en verplaatsen zand bij het aanleggen van gangen voor de bouw van hun nest met als gevolg dat de bestrating onstabiel wordt en de straattegels wegzakken.

Verspreiden bladluis

Mieren zijn ook een plantenliefhebber en komen vaak in grote getale voor op de takken en bloemen van de bomen en planten in je tuin. Ze richten schade aan de planten doordat zij bladluizen helpen verspreiden, die funest zijn voor de planten. Behalve dat mieren schuldig zijn voor de verspreiding van bladluizen zijn zij ook verantwoordelijk voor de dood van de natuurlijke vijand van de bladluizen. De lieveheersbeestjes zijn beschermers van de planten en de natuurlijke vijand van bladluizen, maar de mieren eten de larven van de lieveheersbeestjes op waardoor bladluizen niet biologisch bestreden kunnen worden.

 

Preventief weren uit de tuin

Het preventief tegengaan van mieren is de beste manier om deze ongenode gasten uit te sluiten. Je kunt mieren voorkomen door artikelen die mieren bekoren zodanig op te slaan dat ze onbereikbaar zijn voor deze insecten. Je kunt mieren uit de tuin weren door het volgende te bewerkstelligen: Etenswaren die je in de tuin hebt staan en voor mieren aanlokkelijk zijn bewaren in goed afsluitbare bakken, afvalbakken in de tuin altijd goed afsluiten. Rottende bladeren, boomstronken en hout die in de tuin aanwezig zijn opruimen. Na een gezellige lunch of diner in de tuin volgt het gedeelte waar niet een ieder van houdt en dat is de tafel gelijk opruimen. Gooi geen etensresten op het gazon en ruim de etensresten die gemorst zijn op de grond ook op. Doe het in de afvalbak.

Hoe kom je er van af

Mieren collecteren altijd voedsel en die treffen ze enkel aan in je huis. Om een invasie van mieren te voorkomen moet je de eerste mier die je in huis aantreft aanpakken want deze is de voorganger van zijn vriendjes. Doe je er niks aan dan komen de vriendjes van deze mier onuitgenodigd je huis binnen en in een kort tijdsbestek heb je een invasie van mieren. Mieren houden onderling contact via de geursporen. Via geursporen kunnen ze hun weg terug vinden naar de nest en wijzen ze andere mieren de weg naar de voedselbron. Als een mier de voedselvoorraad heeft ontdekt, zal binnen de kortste keren de hele mierenkolonie een feest in je huis hebben.

Hoe zorg je dat ze niet van je tuin naar je huis gaan

Mieren bevinden zich graag daar waar er voldoende voedsel voor hen te vinden is. Aanleiding van mieren tot het binnendringen van je huis: Mieren voelen zich aangetrokken tot vuile vaat. Aan de vuile vaat heb je altijd nog wat etensrestjes. Laat de vuile vaat niet staan maar plaats het gelijk in de afwasser als je die hebt of was het gelijk af. Mieren vinden zoetigheid bekoorlijk. Kruimeltjes van koekjes, suiker en andere zoetigheden die op vloer of op het aanrecht verspreidt zijn, trekken mieren aan. Ruim de kruimeltjes daarom altijd op.  Ook kruimeltjes van brood en andere voedingsresten zijn aanlokkelijk voor mieren. Veeg het aanrecht en de tafel altijd af met een vochtige vaatdoekje zodat mieren niet in je huis rondlopen. Na gebruik van een potje jam, flesje siroop of honing is het van belang dat deze weer goed wordt afgesloten. Ook moet erop gelet worden dat er niet wat van de inhoud langs de randen naar buiten sijpelt. Indien er wat langs de rand sijpelt moet deze goed afgeveegd worden.

Er zijn verschillende insecticiden in de supermarkten verkrijgbaar die effectief mieren in je huis bestrijden. Maar je kunt mieren in je huis ook bestrijden door gebruik te maken van huis- en tuinmiddeltjes, planten en met behulp van een professionele ongediertebestrijder.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Geef je voorkeur aan huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen de bestrijding van mieren, dan zijn er hieronder een aantal opgesomd. Bepaalde middeltjes zijn ook geschikt om in huis te gebruiken:

  • Nootmuskaat is ook een goede bestrijder van mieren. Strooi de nootmuskaat op de plek waar de mieren zich bevinden. Je kunt ook een mengsel van schoonmaakazijn en water gebruiken tegen mieren. Met dit mengsel moet je regelmatig je aanrecht schoonmaken en je zult merken dat de mieren wegblijven.
  • Luizen staan altijd op het menu van mieren. Heb je bij de ingang van het huis of in de tuin een boom dat luizen bevat dan wordt het tijd om dit aan te pakken. Je zult merken dat je minder last hebt van mieren in je huis als de luizen zijn bestreden.
  • Mieren komen ook graag in de afvalbakken om voedsel te collecteren. Het is dus belangrijk dat de afvalbakken in en rondom het huis en in de tuin tijdig worden geledigd en schoongemaakt.
  • Het is raadzaam om voedingsresten in een afgesloten afvalbakje op het aanrecht of in de tuin te laten staan. Zo heb je minder last van deze ongenode gasten.
  • Je kunt ook witte peper strooien op plaatsen in de tuin waar de mieren zich bevinden.
  • Rauwe uien kun je fijn snipperen en strooien in de tuin. Dit strooi je liever niet in huis omdat het zal uitdrogen en het lastig wordt om op te ruimen.
  • Door knoflookteentjes gewoon open te wrijven verjaag je ook mieren uit je tuin.
  • Je kunt kruidnagel plaatsen in kieren maar ook voegen.
  • Bakkersgist gemengd met wat keukenstroop doet ook wonderen bij het verjagen van mieren. Of een mengsel van poedersuiker en droge gist. Beide mengsels moeten aangelengd worden met wat water. De zoete geur van de stroop en poedersuiker trekken de mieren aan. Ze komen er op af en nemen het mee naar hun nest alwaar er heerlijk van dit mengsel wordt gesnoept. De gist zal in hun maagjes uitzetten en na enige tijd barsten de mieren open. Deze manier van bestrijden werkt heel effectief.
  • Je kunt ook kokend water gebruiken om mieren te bestrijden. Kook voldoende water uit en giet dit over de nest. Herhaal deze handeling een aantal dagen en je zult een positief resultaat verkrijgen.

 

Planten tegen mieren

Hoewel mieren zich kunnen bevinden op planten en bomen hebben zij een hekel aan bepaalde geurtjes van planten. Je kunt dus bepaalde planten gebruiken om de mieren uit je tuin verjagen. Je kunt de plantjes waaraan ze een hekel hebben gerust in je tuin planten zodat de mieren geen bezoek brengen aan jouw tuin. Je kunt mieren effectief verjagen met de volgende bloemen;

Professioneel mieren bestrijden in de tuin

Er zijn ook goede bestrijdingsmiddelen tegen mieren verkrijgbaar. Zo heb je de mierenpoeder en de mierenlokdoos. Mierenpoeder is een goede bestrijdingsmiddel tegen mieren in de tuin. Mierenpoeder is gebaseerd op natuurlijke pyrethrum. Als de mieren hiermee in contact komen raakt hun zenuwstelsel verstoord en raken ze verlamd en sterven ze na enige tijd. Je kunt mieren ook bestrijden met een mierenlokdoos. In deze lokdoos zit er een lokstof dat mieren meenemen in hun nest. De lokstof is gebaseerd op Spinosad dat biologisch wordt vervaardigd door bacteriën die in de bodem voorkomen. De mieren voeden met dit lokstof de koninginnen en de andere werksters in het nest. Na enkele dagen zal je merken dat de hele mierenkolonie is gestorven.

Heb je echt een groot nest in je tuin of weet je niet waar je moet beginnen, dan staat bestrijdingsservice op 085 130 84 22 klaar om jouw van dienst te zijn.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button