Ga naar hoofdinhoud

De gematigde streken kent vier jaargetijden. Elk zijn uniek en hebben één ding zeker; ongedierte. Gelukkig zijn de meeste ongedierte gewoontedieren. Zodoende kun jij altijd voorbereid zijn en maatregelen treffen om te voorkomen dat deze pesten bij het eerstvolgende bezoek jouw leven niet overhoopgooien. In deze blog willen wij nagaan welke groep ongedierte zich in één van de vier specifieke jaargetijden ontwikkelen en waarom. Oplossing nodig tegen ongedierte? Maak gauw contact met de beste Amsterdamse ongediertebestrijding bij jou in de buurt.

A) Lente in Amsterdam

Lente is de tijd van het jaar waar de bloemen flink beginnen te bloeien en enkele dieren uit hun winterslaap komen. Enkele soorten ongedierte ziet dit jaargetijde als een gloednieuwe start.

Veel voorkomend ongedierte tijdens de lente:

 • Kleermotten

 • Duiven

 • Mieren

 • Vliegen

 • Stekende insecten

 • Kakkerlakken

 • Bed wantsen rond de paasvakantie

 • Muizen en Ratten, als het voorjaar nog koud blijft.

Kleermotten

Wanneer je gaten in je kleren ziet tijdens deze jaargetijde, dan zijn het die kleermotten die zich tijdens de lenteperiode hebben vermenigvuldigd. Weet je dat het eigenlijk de larven zijn die aan de vezels van je textiel snacken en niet de volwassen kleermot?

Duiven

De duiven maken ook gebruik van deze jaargetijde om te paren. Je weet hoe hinderlijk het kan zijn als ze als groep rond lopen te koeren. Nog erger is hun ontlasting, want dat is zowel schadelijk voor gebouwen als voor de mens waardoor bepaalde ziektes zich makkelijk kunnen verspreiden.

B) Zomer in Amsterdam

Wanneer jij in de vakantiestemming bent en je zonnecrème al hebt ingesmeerd om te gaan zonnen, staan er ook ongedierte in de rij om zich als ongewenste gasten te verwelkomen in je huis of bedrijf.

Veel voorkomend ongedierte in de zomer:

 • Muggen

 • Andere stekende insecten

 • Mieren

 • Kakkerlakken

 • Vliegen

Muggen

Het beeld van jeukende bulten als gevolg van muggenprik kennen wij meestal uit films en documentaire van tropische zwampgebieden. Maar ook in Amsterdam kun je tijdens de zomermaanden last van ondervinden, omdat de hoge temperatuur hun levensloop versnelt.

Andere stekende insecten

Bijen, wespen en horzels zijn van die stekende insecten die al vanaf lente beginnen met het zorgen van overlast om uiteindelijk in de zomer uit te groeien tot een leger des pesterij, vooral als zij hun korf bouwen op ongewenste of ontoegankelijke plaatsen van je huis of bedrijf.

Mieren

Bij mieren kun je hetzelfde patroon merken. Lente is het begin van hun bestaan en zorgen voor misère in de zomer. Het leukste is de manier hoe mieren deze aankondigen. Wanneer je mensen hoort praten over “bruidsvlucht” bij mieren wil zeggen wanneer de mieren met vleugels uitzwermen.

Kakkerlakken

Deze kruipende insecten komen het heel jaar door voor en planten zich voort vooral in de zomerperiode. Het ergste is besmetting. Vooral als ze over je eten kruipen, want ze kruipen overal. Onthoud dat ze oorzaak kunnen zijn van astma of verschillende vormen van allergieën.

Vliegen

Aan vliegen krijgen we echt de pest, vooral als ze bij restaurants en cafés vertoeven, vind je het stekkie plotseling zo onhygiënisch, al zijn zij ISO gecertificeerd. Dat komt, omdat we weten dat zij ziekten verspreiden.

C) Herfst in Amsterdam

Als de bomen hun bladeren gaan scheiden om zich voor te bereiden op een koud en windig weer, zoeken veel ongedierte een schuilplaats en een bron van voedsel in jouw huis of kantoor.

Veel voorkomend ongedierte in de herfst:

 • Spinnen

 • Vlooien

 • Bed wantsen

Spinnen

Voor de mensen met arachnofobie (angst voor spinnen). Het is gewoon niet je tijd van het jaar. De kans dat je eentje tijdens de herfstmaanden ziet is groter, omdat deze zich als volwassen hun partner gaan opzoeken.

Vlooien

Die vieze vlooien houden van warmte, dus tijdens de herfstperiode wanneer het koud begint te worden, waardoor jij ze in de omgeving kan verwachten op zoek naar warmte en voedsel.

Bed wantsen

Verlang je niet lekker in je bed te duiken onder de lakens tijdens de herfstperiode? Bed wantsen zijn je voor en reizen met je mee in je koffer naar de plaats van bestemming.

D) Winter in Amsterdam

Los van het spelen met sneeuw en het hebben van een “vriesruimte” buitenshuis, is de winterperiode meer een periode om binnenhuis door te brengen. Naast het vatten van kou, droogt je lichaam behoorlijk uit. Daarvan proberen ook ongedierte van te ontsnappen en maken zij gebruik van uw woning of kantoor als schuilplaats of voedselbron.

Veel voorkomend ongedierte in de winter:

 • Ratten

 • Muizen

Deze knaagdieren houden niet van de kou en het eerste beste kans dat zij kunnen krijgen, glippen ze je huis in op zoek naar warmte. Elektrische kabelprobleem of besmettingen komt door hun geknaag. Meer hierover lezen?

Lees verder: Ongedierte informatie in de regio Amsterdam

Back To Top
Call Now Button