skip to Main Content
Heb je direct hulp nodig? Bel nu!
085 - 130 84 22

Houtworm bestrijden

Eén van de hardnekkigste soorten ongedierte waar jij mee te maken kunt krijgen is houtworm. Dit ongedierte houdt zich doorgaans schuil in houten objecten. Hierdoor is het betrekkelijk lastig om de beestjes te ontdekken. Het komt vaak genoeg voor dat mensen dit ongedierte (te) laat ontdekken. Hierin schuilt ook direct het grootste gevaar van dit ongedierte. Indien jij deze worm niet tijdig ontdekt, kan dit namelijk grote gevolgen hebben. Nu ben jij ongetwijfeld benieuwd hoe je deze beestjes herkent, wat je ertegen kunt doen en hoe jij kunt voorkomen dat deze ongedierte in jouw woning opduikt. In onderstaande tekst lees jij alles over dit hardnekkige ongedierte en leer je houtworm bestrijden effectiever te doen.

houtworm bestrijden

Hoe herken je een houtwormplaag?

Wanneer we spreken over houtworm, bedoelen we van die kleine beestjes die ons hout aantasten. Toch is de worm eigenlijk geen beestje. Het is namelijk niets meer dan een verzamelnaam voor alle beestjes die zich tegoed doen aan ons hout. Doordat het ongedierte zich in het hout bevindt, is het maar wat lastig een plaag te herkennen. Hieronder geven wij je een aantal herkenningspunten.

Zaagsel
Deze worm voedt zich met hout. Door het geknaag komt er natuurlijk ook zaagsel vrij. Bij het voortbewegen neemt het ongedierte dit mee. Indien ze vervolgens een opening creëert aan de rand van het hout, valt het zaagsel eruit. Dit blijft vaak als een hoopje op de grond liggen. Zie jij meerdere hoopjes zaagsel in of rond houten balken of voorwerpen? Dan is de kans groot dat deze worm aanwezig is.

Gaatjes
Deze kevers creëren een heel gangenstelsel in houten objecten. Het kan zijn dat zij op een gegeven moment de rand van een voorwerp bereiken. In dat geval ontstaat er natuurlijk een kleine opening. Dit is ook het geval wanneer deze kever volgroeid is. Zodra het beestje op het punt staat zich te ontwikkelen tot kever, maakt hij een opening aan de oppervlakte om uit te vliegen. Bij een plaag zie jij daarom vaak veel kleine gaatjes in het hout.

Kevers
Zodra ze volgroeid is, wordt het een kever. Wanneer dit het geval is, verlaat het beestje het hout. Het ongedierte keert vervolgens ook niet meer terug in het hout. Althans, niet om verder te eten. De kevers leggen alleen hun eitjes er nog in. Zie jij plots veel kevers rondom houten voorwerpen? Dan kan dit duiden op een plaag.

Wormpjes
In de meeste gevallen houden deze kevers zich schuil in houten objecten. Het kan zo af en toe echter voorkomen dat de beestjes hun kop uit het hout steken. Houtworm behandelen is dan op zijn plaats zodra je de beestjes herkent. Hoe je ze herkent? De larven hebben vaak een bruine kop met een wit lichaam. Zodra je van deze wormpjes ziet, doe je er goed aan direct over te gaan tot houtwormbestrijding.

HEB JE LAST VAN ONGEDIERTE IN JE HUIS,
TUIN OF BEDRIJF?

√  PARTICULIER EN ZAKELIJK

√  9,3 KLANTTEVREDENHEID

√  GEDIPLOMEERD VAKMANSCHAP

Zijn ze schadelijk?

Dit ongedierte kan zonder probleem scharen in het rijtje met meest schadelijke ongedierte. Ook in jouw huis kan dit ongedierte betrekkelijk veel schade aanrichten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de beestjes opduiken in houten meubels of in een houten vloer. De beestjes vreten zich een weg door jouw meubels of vloer, waardoor deze ernstig verzwakt. Op den duur kan het meubelstuk of de vloer het zelfs begeven. Het kan echter nog een stapje erger. Dit ongedierte kan zich namelijk ook nestelen in de houten dakconstructie. Wanneer het ongedierte hier eenmaal in zit, moet jij direct in actie komen. Waarom? Omdat dit ongedierte de constructie ernstig verzwakt. En aangezien het dak op deze constructie rust, kan dit grote gevolgen hebben. Wanneer het hout ernstig verzwakt is, is het niet meer in staat om het gewicht van het dak te dragen. Logische gevolg is dan dat jouw dak instort. Als dit probleem zich opdoet bij een recent aangekochte woning, laat dan even uitzoeken wie aansprakelijk is. Er komen immers veel kosten bij kijken.

Verschil tussen houtworm en boktor

Houtworm en boktor zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Wanneer je het er met anderen over hebt, weten ze direct wat jij bedoelt: van die ellendige beestjes die houten voorwerpen aantasten. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen beide beestjes. Met de term houtworm duiden we namelijk alle beestjes aan die in houten objecten leven en zich hier een weg doorheen vreten. De boktor is echter wel een beestje op zich. Grootste verschil tussen deze beestjes is dat de boktor eerstgenoemde zich geen weg door het hout vreet. Het zijn namelijk de larven van de boktor die het hout aantasten. Zodra de larven volgroeid zijn, ontwikkelen zij zich tot boktor en verlaten het hout. Toch duikt de boktor zo af en toe nog wel op in het hout, zij het alleen maar om eitjes te leggen.

Landelijke dekking

Altijd een lokale bestrijder bij jou in de buurt

Liever een lokale ongedierte bestrijder bij jouw uit de buurt? Dat kan bij Bestrijdingsservice! Door ons landelijke netwerk betaal je geen voorrijkosten en is een bestrijder snel ter plaatsen.

Goed voor het milieu en de portemonnee!

Zelf bestrijden: hoe doe je dat

Doordat dit ongedierte de nodige schade aan kan richten, is houtworm behandelen noodzakelijk. Wacht hier niet mee tot morgen, maar begin vandaag nog. Hoe sneller jij het ongedierte bestrijdt, des te eerder ben jij verlost van dit ongedierte. Bovendien blijft de schade zo natuurlijk beperkt. Wil jij zelf houtworm bestrijden? Weet dan wel dat dit geen makkelijk opgave is. Jij moet namelijk zowel de volwassen kevers, de larven als de eitjes uitroeien. Gebeurt dit niet? Dan blijft het in jouw woning aanwezig. Wil jij desondanks toch zelf de strijd aangaan met dit ongedierte? Dat kan op de volgende manieren.

Kou en hitte

Dit ongedierte gedijen het beste bij huiselijke temperaturen. Niet gek dus dat ze zich regelmatig in een woning nestelen. Zit  dit ongedierte in jouw kast, tafel, stoel of bank? Dan kan hitte of kou ervoor zorgen dat het ongedierte uitgeroeid wordt. Dit ongedierte is namelijk niet bestand tegen temperaturen van meer dan 55 graden. Ook kan het ongedierte niet tegen vrieskou. Betreft het slechts een klein object? Dan kun jij deze in jouw eigen oven of diepvries plaatsen. Gaat het om een meubelstuk? Dan is deze methode van houtwormbestrijding al niet meer zelf uit te voeren. Zit de beestjes in jouw dakconstructie? Dan heeft deze manier van houtworm behandelen natuurlijk ook geen nut.

Petroleum

Een tweede manier om houtworm bestrijden zelfstandig te doen is met petroleum. Voordat je kunt beginnen met deze methode, moet je wel weten waar het ongedierte allemaal zit. Waarom? Omdat je namelijk al het met dit ongedierte besmette hout moet insmeren met petroleum. Deze manier van houtwormbestrijding kan bijzonder effectief zijn. De petroleum loopt namelijk via de openingen die de beestjes gemaakt hebben het hout in. Dit ongedierte sterft zodra het in aanraking komt met petroleum. Houtworm behandelen met dit middel lijkt dan ook de oplossing om van dit ongedierte af te komen. Ook deze methode van houtworm behandelen heeft echter zijn nadelen. Zo bereikt petroleum vaak alleen de houtwormen die zich aan de oppervlakte bevinden. Tevens werkt het middel alleen op dit ongedierte zelf en niet op de eitjes. Deze methode van houtworm behandelen kan tijdelijk werken, maar als de eitjes uitkomen heb jij opnieuw last van dit ongedierte.

Vergif

Dit ongedierte wordt effectiever uitgevoerd als houtwormbestrijding gebeurt met behulp van vergif. In verschillende winkels kun jij gif kopen dat geschikt is om de strijd met dit ongedierte aan te gaan. Dit vergif bevat de insecticide permethrin. Dit ongedierte kan hier absoluut niet tegen, waardoor de beestjes direct het loodje leggen. Bij houtwormbestrijding met vergif wordt dit vaak geïnjecteerd in houten objecten. Dit gebeurt doorgaans met behulp van speciale plugs die voorgoed in het hout blijven zitten. Door het vergif via deze plugs in te brengen, dringt het ook door tot de kern van het hout. Het is overigens bijzonder gevaarlijk om zelf houtworm bestrijden met vergif te doen. Zo is het een agressief middeltje dat schadelijk is voor je gezondheid. Ook kan het jouw lichaam aantasten wanneer je ermee in aanraking komt.

Wist je dat…

  • Een houtworm uit houten objecten is te lokken met behulp van eikels. Hier is het ongedierte namelijk dol op. Zit er houtworm in een houten meubelstuk? Leg dan een aantal eikels op een schoteltje en plaats dit nabij het object. De kans is aanwezig dat de houtworm het meubelstuk verlaat en zich op de eikels stort.
  • Deze kever kan zich wel drie jaar in het hout bevinden. Gedurende deze hele periode voedt hij zich met hout. Er kan dus veel schade ontstaan. Na deze periode transformeert dit ongedierte tot een volwassen kever.
  • De aanwezigheid van houtworm ook kunt horen? Het ongedierte klopt namelijk met zijn hoofd tegen het hout, waardoor een kloppend geluid ontstaat. Indien er veel houtworm in het hout zit, is dit vaak goed te horen.

Hoe kan je een beet behandelen?

Inmiddels is het jou wel duidelijk dat houtworm veel schade aan kan richten in jouw woning. Jij wilt daarom niet te maken krijgen met dit ongedierte. Dit hoeft ook niet. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om houtworm behandelen in huis effectief te doen. Wij zetten ze hier voor jou op een rijtje:

  • Het hout van een dakconstructie is vaak onbehandeld. Niet slim, want houtworm is dol op onbewerkt hout. Houtworm behandelen vergt tactiek, je doet er goed aan dit hout eerst te behandelen. Dit kan met behulp van lak, olie of beits. Behandel zoveel mogelijk van het hout hiermee. Je sluit houtworm zo nooit geheel uit, maar de kans op aanwezigheid van dit ongedierte wordt een stuk kleiner.
  • Sta jij op het punt om antieke, houten producten te kopen? Controleer deze dan altijd eerst op de aanwezigheid van dit ongedierte. Kijk bijvoorbeeld of er kleine gaatjes in het hout zitten. Doe je dit niet en blijkt het ongedierte toch aanwezig? Dan haal jij het ongedierte jouw huis in. Dit ongedierte zit niet alleen in meubels, maar ook in openhaardhout. Heb jij een houtkachel? Controleer het haardhout dan ook altijd voor jij het koopt. Wanneer je dit niet doet, kunnen de tot kevers ontwikkelde houtwormen straks ook in jouw huis opduiken.

Nog steeds niet opgelost?

Het is betrekkelijk lastig om dit ongedierte uit jouw woning te weren. Vaak duikt het ongedierte van de ene op de andere dag ineens op. Zie jij ineens een boktor rond houtwerk in jouw woning? Kom dan direct in actie. Probleem is alleen dat het bijzonder lastig is om houtworm bestrijden van boktor en haar larven zelf te doen. De larven zitten immers in het hout. Raak jij maar niet verlost van ongedierten? Laat het houtworm bestrijden op professionele wijze over aan specialisten. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Je bent niet alleen verlost van de boktor en de larven, maar ook van de eitjes. De houtwormplaag wordt in dat geval dus stopgezet, waardoor jij daadwerkelijk verlost bent van het ongedierte.
  • Zelf loop je geen gevaar. Het werken met vergif is namelijk schadelijk voor jouw gezondheid.
  • Tijdig een professional inschakelen voorkomt dat er grote schade ontstaat aan jouw houtwerk. Houtworm bestrijden op die manier zorgt ook dat u minder uitgeeft.
Onze Werkwijze

In 4 stappen van je ongedierte af!

Hè vervelend, je hebt last van ongedierte in je huis of bedrijf!

Bel ons en je krijgt direct een lokale bestrijder aan de lijn..

Een professionele ongediertebestrijder komt je graag helpen!

Je krijgt advies om terugkeer te voorkomen.

Houtworm bestrijden op een professionele manier

Wanneer jij te maken hebt met deze worm, is het verstandig direct een professioneel bedrijf in te schakelen. Waarom? Omdat je dan zeker weet dat jij verlost wordt van de ongedierte in jouw woning. Wanneer jij het houtworm bestrijden zelf gaat doen is dit nog maar de vraag. De technieken van houtwormbestrijding die jij zelf toe kunt passen, hebben vaak alleen betrekking op de larven en de kevers, niet op de eitjes. De kever blijft zodoende dus aanwezig.

Een professional bestrijdt de ongedierte in de meeste gevallen met een speciale injectietechniek. Hierbij injecteert hij een giftig middel in het houtwerk. De houtwormbestrijding blijft zodoende niet beperkt tot de oppervlakte van het hout, maar dringt ook door tot de kern. Hierdoor doodt het middel ook de eitjes. Houtworm bestrijden op professionele wijze zorgt er dus voor dat er daadwerkelijk een einde wordt gemaakt aan de houtwormplaag in jouw woning!

Wil je terug naar de Homepage, klik dan hier.

Gratis offerte ontvangen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat.
Of bel gratis en zonder verplichtingen om ons te laten weten wat we voor jou kunnen doen.

Klik op de onderstaande knop en pak het ongedierte aan!

Back To Top Call Now Button