Ga naar hoofdinhoud
fruitvliegjes-val

Fruitvliegjes val maken en kopen, dit is het beste advies!

Een fruitvliegjes val is het beste middel tegen die nare en hardnekkige fruitvliegjes die elke zomer weer terug komen. Gelukkig zijn er goedkope en effectieve fruitvliegen vallen die je gemakkelijk online kunt kopen. Ook kun je er voor kiezen om de handen uit de mouwen te steken en een fruitvliegjes val zelf te maken. In dit artikel leggen we uit wat fruitvliegjes nou eigenlijk zijn en geven we advies over het kopen en zelf maken van een fruitvliegjes val. Als bonus krijg je ook nog tips over hoe je fruitvliegjes kan voorkomen, zodat ze na het inzetten van een of meerdere vallen niet meer zo makkelijk en snel terugkeren.

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes kom je overal op de wereld tegen. Er zijn verschillende soorten fruitvliegjes, maar de bekendste is de Drosophila melanogaster. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat liefhebber van dauw met een zwarte buik. In Nederland komt ook het azijnvliegje veel voor. Hoe dan ook, in de volksmond maken we geen onderscheid. Ze hebben vrijwel allemaal dezelfde uiterlijke kenmerken; 2 tot 3 mm groot, bruine kleur en grote rode ogen.

Fruitvliegjes worden ook wel bananenvliegjes genoemd, vanwege hun voorliefde voor fruit. De vliegjes komen namelijk af op de geur van rijp fruit en etensresten. Vrouwtjes leggen honderden eitjes in hun leven en zo ontstaat er razendsnel een plaag. Zeker als het tussen de 20 en 25 graden Celsius is. Dan groeien fruitvliegjes namelijk sneller en leven ze langer.

Om er vanaf te komen, heb je een fruitvliegjes val nodig. Want fruitvliegjes zijn niet alleen lastig, ze kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Een fruitvliegjes val kopen is daarom geen overbodige luxe. Fruitvliegjes dragen namelijk allerlei schimmels, bacteriën en gistcellen met zich mee. Verder leggen de fruitvliegjes overal eitjes waar daarna larven uitkomen. Die wil je natuurlijk niet in jouw keuken.

Welk voedsel trekt ze aan?

Om te voorkomen dat de fruitvliegjes jouw woning binnenkomen, is het handig om te weten wat voor voedsel ze aantrekt. Op die manier kun je er voor zorgen dat de fruitvliegjes geen kans krijgen en heb je wellicht in de toekomst helemaal geen fruitvliegjes val meer nodig. Zorg ervoor dat je nooit een van de volgende dingen open en bloot laat staan:

 • Overrijp of rottend groente en fruit
 • Alcoholische dranken als wijn en bier
 • Vruchtensappen en suikerhoudende frisdranken
 • Dorre en rottende blaadjes aan een plant of in een vaas
 • Koffiedik, oude koffiepads en gebruikte theezakjes
 • Potgrond en tuinaarde

Fruitvliegen vanger kopen

Er bestaan verschillende soorten fruitvliegjes vanger op de markt. Vrijwel allemaal werken ze volgens hetzelfde principe. De fruitvliegjes val bestaat uit een bakje, zakje of flesje waar je de bijgeleverde vloeistof in moet druppelen. Dit is een niet giftige vloeistof op basis van azijn. Het is ook niet schadelijk voor het milieu. Je plaatst het bakje vervolgens in de buurt van jouw gft bak of andere plek waar je het meeste last hebt van de fruitvliegjes. De ingang van het bakje is een soort trechter. De fruitvliegjes kunnen relatief makkelijk naar binnen, maar door de kleine opening lukt het ze niet meer naar buiten te vliegen. Opgesloten in de fruitvliegjes val, kunnen de vliegjes geen kwaad meer en geen nieuwe eitjes meer leggen in jouw keuken. Uiteindelijk worden ze moe en zullen ze in de vloeistof verdrinken.

Een fruitvliegenval gaat meestal een maand mee. Daarna is het nodig dat je het bakje leegt en de vloeistof ververst of een geheel nieuw bakje plaatst. Je blijft dit herhalen totdat je geen enkel fruitvliegje meer hebt in je woning. Zorg ervoor dat je een aantal fruitvliegen vallen op voorraad hebt, dan ben er het snelst bij om de fruitvliegjes te bestrijden. Er zijn verschillende vallen op de markt, hieronder hebben we een selectie geplaatst van de best beoordeelde producten.

Doctor-clean fruitvliegjes-vanger Swissinno

Fruitvliegjes val maken

Je kunt ook zelf aan de slag gaan en je eigen fruitvliegjes val maken. Het is weinig werk en in veel gevallen best effectief. Je kunt een fruitvliegjes val maken met azijn, van een frisdrankfles en simpelweg met een glas en een stuk papier. Hoe je te werk gaat en wat je er precies voor nodig hebt, lees je hieronder.

Fruitvliegjes val maken met azijn

In drie simpele stappen maak je al een fruitvliegen val. Het enige wat je nodig hebt is een klein glaasje, plastic folie, balsamico azijn en een mes. Maak twee of drie fruitvliegjes vallen en verspreid deze in je keuken. In een handomdraai zet jij jouw fruitvliegjes val in elkaar:

 1. Giet de balsamico azijn in het kleine glaasje. Eén vinger hoogte is voldoende.
 2. Span een stuk plastic folie over het glaasje.
 3. Maak een klein gaatje in het plastic met het mes.

Vanger gemaakt van een fles

Als je geen azijn in huis hebt, kun je ook een fruitvliegjes val maken van een plastic fles. Een oude frisdrankfles bijvoorbeeld. Naast de fles heb je en schaar nodig, een zoete vloeistof en een stuk tape. Volg de onderstaande stappen om jouw fruitvliegen val te maken:

 1. Knip de plastic fles doormidden met de schaar.
 2. Vul de onderste helft met een zoete vloeistof. Dit kan een frisdrank zijn, honing of bijvoorbeeld appelazijn. Je kunt ook stukjes fruit toevoegen.
 3. Draai de dop van de bovenste helft af en zet het omgekeerd in de onderste helft. Op deze manier vormt het een trechter naar beneden.
 4. Met de tape plak je de bovenste helft vast aan de onderste en zorg je ervoor dat de fruitvliegjes niet meer uit de val kunnen ontsnappen.

Glas met trechter

Hetzelfde trechter principe van hierboven kun je ook maken met een glas en een stuk papier. Handig als je geen lege frisdrankfles hebt liggen. Je hebt dan een hoog glas nodig, een velletje papier en eventueel wat plakband. En natuurlijk een zoete vloeistof die de fruitvliegjes in de val moet lokken. Volg deze drie stappen om deze trechter fruitvliegjes val zelf te maken:

 1. Vul het hoge glas met een zoete lok vloeistof naar keuze. Je kunt kiezen voor balsamico- of appelazijn, rode wijn, frisdrank of bijvoorbeeld honing.
 2. Draai het velletje papier in een puntige koker en steek de puntige kant naar beneden in het glas. Ook nu maak je als het ware een trechter.
 3. Check of het papier goed aansluit op het glas. Is dit niet het geval dan kun je het papier eventueel met plakband aan het glas vastzetten.

Tips voor het voorkomen van deze insecten

Het liefst heb je natuurlijk helemaal geen fruitvliegjes val nodig. Daarom hebben we vijf tips samengesteld die jou helpen fruitvliegjes te voorkomen in jouw woning:

 • Wikkel je groente en fruit in een oude krant voordat je het in de groene container weggooit.
 • Spoel je lege wijn en bierflessen goed af onder de kraan als ze leeg zijn.
 • Bewaar rijp fruit in een afsluitbaar plastic bakje in je koelkast.
 • Laat je afwas niet tot de volgende ochtend staan.
 • Verwijder dode bladeren van je planten.

Meer weten over vliegen bestrijden in het algemeen? Lees hier alles over vliegen bestrijden.
Wil jij een vliegenlamp inzetten tegen de vliegenoverlast? Lees hier ons advies over vliegenlampen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Call Now Button