Ga naar hoofdinhoud

Wanneer er wordt gesproken over een stad in Nederland met moderne architectuur, dan is dat zonder twijfel Rotterdam. Denken we aan een stad in Nederland met de oudste haven? Dan is het antwoord weer Rotterdam. Dit maakt het ook aantrekkelijk voor verschillende ondernemers, waaronder ook buitenlandse om zich te gaan vestigen in Rotterdam. Door de aanwezigheid van de haven worden zelfs handels- en distributiecentra ’s gebouwd gericht op één land bijvoorbeeld één speciaal gericht op de Koreaanse markt en het ander speciaal voor de Chinese markt, maar over deze groep zullen we het niet hebben. Vergis je niet. Het succes van al deze bedrijven (vooral omdat zij één van de grootste zijn) wordt meestal bepaald door goed management. Het managen van ongedierte om productie op peil te houden is misschien onvoorzien, maar essentieel. Daarom zijn er ook grote bedrijven als bestrijdingsservice Rotterdam de oplossing voor zulke onvoorziene omstandigheden, hoe groot die ook mogen zijn.

Laten wij kijken naar vijf bedrijven die de grootste (kunnen) zijn in Rotterdam:

1. Unilever

Trek in een kopje Lipton thee of een kommetje Knorr soep? Verschillende merken met één overeenkomst. Ze zijn allemaal producten van Unilever. Unilever is een multinationaal bedrijf dat zich richt op het produceren van persoonlijke verzorgingsartikelen, schoonmaakartikelen en voedingsmiddelen. Ondanks ze een grote verzameling aan merken onder zich hebben is tenslotte alleen nog maar één productievestiging in Nederland gebleven namelijk Ben & Jerry’s ijs in Hellendoorn, dat met trots gemaakt wordt van lokale Hollandse koeienmelk. Daarnaast zijn er nog twee gebouwen zoals Rotterdam Unilevers internationale Corporate Centre – waarin Europese marketing- en innovatie hub voorkomt – en het kantoor van Unilever Benelux dat in 2005 was opgeleverd waarvan het gebouw bekend staat als “de brug”. Een pracht van een gebouw dat efficiënt gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

2. Arcelor Mittal

Ben je aan het renoveren of een nieuw huis aan het bouwen en ben je op zoek naar gevels, daken, vloeren en plafonds gemaakt van metaal. Dan biedt ArcelorMittal voor jou de oplossing voor duurzaam en modern architectuur. ArcelorMittal komt met sandwichpanelen voor gevel en dak, exclusieve gevelbekleding, zetwerk en betonvloeren van staalplaat. Met een productiecijfer van 96 miljoen ton aan staal in 2018 maakt dat ArcelorMittal de grootste producent van staal is in de wereld en zijn zij zowel de chinese staalproductie Baowu Group als de Japanse staalproductie Nippon Steel en Sumitomo Metal voor. Hoewel er geen staalfabrieken gevestigd zijn in Nederland, maar wel in België, heeft Nederland wel een Downstream Solution, namelijk constructie.

3. Nationale Nederlanden

Gaat het om geldzaken en heb je financiële adviezen of kredieten nodig? NN Group is een financiële dienstverlener die kan zorgen voor de oplossing. Ze is een fusie van Nationale Nederlanden en NN Investment Partners. Nationale-Nederlanden heeft ook haar eigen bank genaamd Nationale Nederlanden Bank. Net als een reguliere bank bieden zij bancaire producten zoals hypotheken en spaarproducten. Deze bank opereert binnen de depositogarantiestelsel, onder haar eigen bankvergunning, dus geen vuiltje aan de lucht. Onder de Europese en de Japanse markt is hun grootste activiteit, het laten sluiten van levensverzekeringen wat het bedrijf zo’n 60% van de totale bedrijfswinst oplevert. In Nederland verdient het bedrijf ook nog aan schadeverzekeringen, maar die leverden slechts een tiende van de winst van het bedrijf. Toch veel als je 10% van bijkans 250 miljard euro’s berekent.

4. Robeco

Wanneer jij als instelling wil gaan beleggen, maar je hebt geen druppel ervaring in het rijden en zeilen betreft aandelen, beurzen en markten. Leg dat in handen van Robeco, een vermogensbeheerder uit Nederland. Robeco wat staat voor Rotterdam Beleggings Consortium werd opgericht in 1929 door havenbaronnen. Ze bieden beleggingsdiensten en –producten ongeacht jij een instituut hebt of particulier bent. Producten als aandelen- en vastrentende beleggingen, alternative investments zoals hedgefondsen of private equity, geldmarkt of vastgoedfondsen en gestructureerde producten. Ze kunnen het allemaal.

Ze hadden uiteindelijk in het jaar 2016 beheer over een vermogen van € 281 miljard, omdat Rabobank te Rotterdam de laatste aandelen had verkocht aan een top Japanse financiële dienstverlenende onderneming genaamd ORIX die nu de enige eigenaar is van Robeco.

5.   Vitol

Leven in deze moderne tijd zonder energie is onwenselijk. De naam Vitol is voor velen van ons ook nog onbekend, maar na opgericht te zijn in 1966 door een kolenhandelaar in Rotterdam, is het uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke energiehandelaar ter wereld. Deze Nederlandse oliereus is actief in de exploratie en productie van olie en gas alsook het opwekken van elektriciteit. Met een omzet van 160 miljard euro heeft zij een stempel weten te drukken.

Lees verder: Ongedierte informatie in de regio Rotterdam

Back To Top
Call Now Button